Gastherensymposium -Insecten in the spotlight!

Gastvrouw en Gastheer van het Nationaal Park, ook dit jaar bent u , door de partners van Nationaal Park Duinen van Texel, weer uitgenodigd voor het Gastherensymposium. De dag, gehost op Landgoed de Bonte Belevenis, staat in het teken van insecten. Ook andere Texelse ondernemers zijn van harte welkom op deze netwerkbijeenkomst.

Praktisch

  • Datum en tijd: woensdag 14 november 2018
  • Locatie: De Bonte Belevenis, Den Hoorn
  • Kosten: 25 euro. U ontvangt na aanmelding een factuur.
  • Aanmelden: Vul het formulier in

Thema 'de wondere wereld van insecten'

Graag nemen we jullie op 14 november mee in de wondere wereld van de kruipende, vliegende en brommende insecten.

Deze kleine bewoners worden vaak onderschat en er heerst momenteel massale sterfte onder insecten. Uit een recent uitgebracht rapport blijkt dat in de afgelopen 30 jaar een schrikbarende 75% van alle insecten is uitgestorven. Dat geldt óók in Nederland en is reden tot grote zorg, benadrukken diverse groene partijen. "Insecten spelen een sleutelrol in ons ecologische systeem. Ze worden gegeten door vogels en bestuiven de bloemen. Als mensen zijn wij afhankelijk van de bestuivers voor ons eigen eten.” (Bron: Natuurmonumenten)

Alle beetjes helpen!

Het voorkomen van sterfte bij insecten kan op een eenvoudige manier. Als recreatieondernemer kun je hier ook aan bijdragen door er bijvoorbeeld voor kiezen om op je terrein niet alleen tegels te leggen, maar juist bloemen en planten die insecten aantrekken op jullie recreatieterreinen.


Graag geven we jullie als recreatieondernemer handvatten om insecten te helpen en daarnaast dit vervolgens ook zichtbaar te maken voor de gasten. Denk hierbij aan insectenhotels, vlinderkasten, het aanleggen van een vlinders en insectenpad, insectenzoekkaarten/ borden, het organiseren van Insecten excursies. Je leert meer over de bijzonder exemplaren die je alleen op Texel kan vinden maar ook de bekende zullen de revue passeren.

Programma

9.45 -10.15 Ontvangst met koffie en thee

Inschrijven voor workshop en excursies. Er is een beperkt aantal plaatsen per workshop en excursie, dus kom lekker op tijd.
 

10.15 Opening

Masja Gielstra (Coördinator Nationaal Park) en Jan van de Venis (Voorzitter Nationaal Park) zij bespreken de laatste ontwikkelingen in het park die ook voor jullie relevant kunnen zijn en geven een doorkijkje naar de plannen voor 2019.
 

10.45 Naturalis onderzoeker Lisette van Kolfschoten

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Lisette zoomt in op de wilde bijen, de relatie tot honingbijen en de verschillende soorten op Texel. Op Texel zijn er bijzonder veel verschillende soorten wilde bijen te vinden die nergens anders in Nederland zijn te vinden.


11.30 Koffiepauze


11.45 Flitspresentaties van Gastheren

Mooie voorbeelden van Gastheren die activiteiten en arrangementen aanbieden waarin het Nationaal Park centraal staat.


Er is nog ruimte voor korte flitspresentaties. Laat weten waar jullie zoal mee bezig zijn, maak gebruik van het netwerk. Max. 10 min. Aanmelden bij Gwen Pellinkhof (g.pellinkhof@ivn.nl).
 

12.30 NetwerkLunch verzorgd door gastheer in spé De bonte belevenis
 

13.30 Subsessies ronde 1

Bijenraadsel, Imker Jacco van de Ree neemt je mee in zijn lezing ‘bijen het jaar rond’.

► Directeur VVV Texel Frank Spooren geeft een Workshop Customer journey: je brengt verschillende klantmomenten van je gasten in kaart, voor, tijdens en na het bezoek.

► Adriaan Dijksen over nachtvlinders, een voor velen verborgen wereld van werkelijk prachtige insecten. Over de ongekende soortenrijkdom, de variatie in vormen, kleuren, tekening, afmeting en levenswijze.

14.15 Subsessies ronde 2
 

15.15 Vertrek excursies
O.a. met Staatsbosbeheer naar de Hanenplas, het nieuw opengestelde gebied naast de Sluftervallei.
 

17.00 Einde bij de Bonte Belevenis

 

Foto's: Tjomme Fernhout (Langhoornbij) en Hans Viveen (Icarusblauwtje)