Opening Bunker tentoonstelling door gedeputeerde

03 juli 2020

Gedeputeerde Esther Rommel opent officieel de tentoonstelling over bunkers in Nationaal Park Duinen van Texel

Om 75 jaar bevrijding van Texel te vieren, heeft het Nationaal Park Duinen van Texel verhalen over de oorlog en de bevrijding van Texelaars rondom bunkers in het Nationaal Park verzameld in een tentoonstelling.

Verhalen van Texelaars

Ooggetuigen, nabestaanden en mensen die ook na de oorlog een bijzondere band met de bunkers hebben, vertellen hun persoonlijke verhaal. In totaal zijn er 16 verhalen te lezen en te beluisteren bij de bunker op Loodsmansduin. Deze bunker ligt middenin de natuur, en is bovendien een van de mooiste uitzichtpunten in het Nationaal Park Duinen van Texel.

Jan van de Venis, voorzitter van het Nationaal Park sprak over de verbinding van de Texelaar met het Nationaal Park. Dit willen we net zo mooi of mooier achterlaten voor de volgende generatie. Door de gesproken ervaringen van de deelnemers aan de tentoonstelling blijven de verhalen over wat zich hier in de duinen van Texel heeft plaatsgevonden voor altijd beschikbaar. Zo verbinden we verleden, heden en toekomst in en buiten het Nationaal Park”.

Esther Rommel, gedeputeerde voor Natuur en Landschap in de provincie Noord-Holland heeft de officiële opening verricht. “Indrukwekkend hoe deze tentoonstelling niet alleen de feestvreugde van de bevrijding laat zien, maar ook de bittere en verdrietige kant. De toevoeging van persoonlijke verhalen maakt dit heel bijzonder. De verbinding is zichtbaar tussen de Texelaars en het Nationaal Park”.

Jutter Paul Dekker vertelde tijdens de opening verhalen over de vele schatten die hij door naar de gelaagdheid van het landschap te kijken met een ‘speciale blik’, waardoor hij voorwerpen vindt waar anderen langs lopen. Hij vindt regelmatig nog sporen van de oorlog terug in de natuur. Zo zijn dankzij hem meerdere gesneuvelde vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en geïdentificeerd. Tijdens de opening wijst hij ook nog op enkele verborgen bunkers in het NP. Hij maakt veel indruk met zijn persoonlijke verhalen die voor de aanwezigen veelal onbekend waren.

Daan Welboren haalde zijn herinneringen op aan de bunkers en het bunkerdorp waar hij met zijn familie samen is opgegroeid en deze plek op Loodsmansduin nog steeds als zijn ‘ouderlijk thuis’ ervaart. In de 80er jaren is het bunkerdorp opgeruimd en gedeeltelijk onder het zand begraven.

Harry de Graaf nam het gezelschap mee naar zijn herinneringen over de oorsprong van zijn fascinatie voor springstoffen en zijn jeugdige pogingen om bunkers met eigen samengestelde springstoffen tot ontploffing te brengen. Hij is als peuter voor de dood weggehaald door zijn buurvrouw, vlak voordat een vrachtwagen met munitie ontplofte voor zijn huis aan de Kogerstraat.

Jacques Dijt vertelt vol passie over een doos met zelfgemaakt speelgoed die hij van een Duitse soldaat aan het einde van de oorlog kreeg. Wat hij toen niet wist, was dat deze soldaat zijn hele familie had verloren bij een bombardement van de geallieerden. Hij heeft het speelgoed nog steeds en heeft nog altijd contact met familieleden van deze soldaat.

Rianne Malschaert, de initiatiefnemer van deze tentoonstelling, vertelt dat zij aan haar kinderen en kleinkinderen het verhaal wilde vertellen over de erfenis van de bunkers in het Nationaal Park waar zij vaak wandelen. Deze verhalen over de bezetting van Texel mogen nooit verloren gaan. Doordat deze met behulp van QR-codes te beluisteren zijn, wordt ook een jonger publiek aangesproken. De tentoonstelling wordt door jong en oud inmiddels drukbezocht.

De restanten van de oorlog zijn nog zichtbaar in de duinen en de Texelse natuur. Honderden bunkers liggen verspreid over het eiland, in de duinen, in zee en op het strand. Na de oorlog veranderde de functie van de bunkers. Ze werden onder andere gebruikt als woning, camping, feestlocatie, strandpaviljoen en vleermuizenschuilplaats. Door het intensief gebruik van de bunkers zijn ze een stevig onderdeel geworden van de Texelse cultuurhistorie. Ze komen nog vaak terug in verhalen van Texelaars en de bunkers bevinden zich vaak op prachtige plekken in de natuur.

De tentoonstelling is te beleven bij Loodsmansduin bij de bunker Den Hoorn/uitkijkpunt aan de Witteweg. Of beluister de audioverhalen hier. 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Texelfonds, Stift, Provincie Noord-Holland en de Rabobank.