Wandel langs de mossen van Texel

12 februari 2021

De winter is de tijd van het mos, tenminste als het niet vriest. Op dit moment is het wat te koud voor mos, maar de hoeveelheid regen die gevallen is begin februari heeft mos erg goed gedaan. Mos groeit in deze tijd van het jaar goed doordat de bladeren van de bomen zijn en er meer licht is. Daarnaast is de zon nog niet zo sterk dat de mossen uitdrogen én de bodem is nog lekker vochtig. Mossen houden namelijk van vochtige plekken en van een beetje licht. In de wintermaanden valt mos vooral op. Planten en bloemen zien er dan kaal en verdord uit, maar mos heeft het dan juist naar z’n zin en gaat soms zelfs bloeien.

Wat is mos?

Dat mos het in de wintermaanden zo goed doet, komt doordat het een paar dingen kan wat andere planten niet kunnen. Mos zit tussen een plant en een schimmel in. Het heeft bladgroen en vormt sporen om zich voort te planten, maar ze hebben geen wortels zoals een plant wel heeft. Het bladgroen functioneert als blad (fotosynthese) én als wortel (vochtopname) tegelijk.

Nuttige planten

Mossen zijn nuttige planten. Het is een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, zorgen voor een gunstig klimaat voor ontkieming van allerlei vruchten en zaden en ze bieden leefruimte aan vele insecten.

Mos is niet alleen nuttig voor de natuur zelf, maar ook voor je tuin. Mos is namelijk erg goed tegen onkruid: waar mos groeit, groeit geen onkruid.

Tenslotte is mos ook nuttig voor jou tijdens het wandelen. Mos kan je namelijk ook nog eens de weg wijzen. Mos groeit vooral aan één kant van een boom. In Nederland is dit vrijwel altijd de zuidwestkant van de boom; deze kant is namelijk het meest vochtig. Dit komt doordat de wind in Nederland van uit het zuidwesten waait en doordat de wind ervoor zorgt dat bomen een beetje achterover hangen en zo wordt de noordoostkant beter beschut tegen regen. Dus aan welke kant het mos zit, vertelt je in welke richting je loopt.

Mos op Texel

Op Texel komen ongeveer 150 verschillende soorten mos voor. Veel mossen hebben een andere kleur. Zo heeft het duinsterretje ene felgroene kleur en rendiermos is heel licht groen of witachtig.

Hieronder zijn een paar voorbeelden van mossen die op Texel voorkomen.

Duinsterretje Groot dooiermos
Duinsterretje groeit vooral bij kalkrijk zand. Groot dooiermos groeit in de buurt van veeteelt. Het is een ammoniak minnende korstmos.
Gewoon dikkopmos. Rendiermos.
Dikkopmos groeit vooral op dood hout en rotsen.

Rendiermos komt vooral voor in duinen, op heidevelden, bij stuifzanden, grasland en ook in dennenbossen.

Parapluutjesmos.
Parapluutjesmos is vooral te vinden op vochtige en schaduwrijke plekken.

Wandelen

Juist door de kleuren van de mossen wordt wandelen in de winter erg mooi. Op Texel is bijna overal wel mos te vinden, maar er zijn drie wandelroutes die wij aanraden:

Wandeling De Horspolders

Deze rondwandeling is 3,8 km. De Horspolders bevinden zich in het zuiden van Texel. Bij de natte duinvalleien kun je onder andere Texels mos vinden.

 

Wandelen bij de Eierlandse Duinen

De volledige wandeling is 15 km. Uiteraard is het niet nodig om de hele wandeling te volgen, maar bijvoorbeeld alleen het noordelijke stukje (6,3 km). Dit is dé wandeling om onder andere duinsterretje en rendiermos te vinden.

 

Wandeling Krimbos

Deze rondwandeling is 4 km. Je wandelt langs een gevarieerd bos met bloemrijke plekken en watertjes. Tijdens deze wandeling kun je onder andere gewoon dikkopmos vinden.

Ga jij in de mooie “mosmaanden” op pad? Neem dan een loep mee om de prachtige details te bewonderen. We zijn benieuwd welke mossen jij kan vinden!



Vond je dit interessant?

Klik hier en ontvang 4x per jaar de leukste nieuwtjes, tips en activiteiten in de Texelse natuur in je mailbox!