Bijna 15.000 euro opgehaald voor de bedreigde kustbroeders

10 mei 2023

Het Wadden Vogelfestival doet Texel wederom eer aan als Texel vogeleiland

Afgelopen weekend stond Texel weer in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het driedaagse Wadden Vogelfestival. Tijdens deze dagen is door grote inzet aan activiteiten, zoals de Texel Big Day, 14.499,50 euro opgehaald voor de bescherming van het goede doel: de kustbroeders. Met dit jaarlijkse vogelweekend wordt door initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum aandacht gevraagd voor het genieten van de diversiteit aan vogels op Texel als voor de bescherming van de kwetsbare natuur. Het werd opgehaald tijdens vogelexcursies, maar vooral door sponsoring van teams van vogelaars die meededen aan de Texel Big Day: zoveel mogelijk vogelsoorten zien in 24 uur.

Het goede doel van 2023 zijn de kustbroeders, met name de scholekster en de grote stern. De scholekster is ernstig aan het vergrijzen en de grote stern is afgelopen jaar enorm getroffen door de vogelgriep, waarbij minstens 3600 van de 4500 broedparen op Texel overleden. Een verdrietig beeld dat Texelaars nog op het netvlies staat. Gelukkig is een nieuwe, jonge kolonie aan het ontstaan bij de Prins Hendrik Zanddijk van ruim 1.000 grote sterns die hopelijk ook broedsucces zullen hebben, met jongen die succesvol uitvliegen. Met de opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day wordt onderzoek gedaan, bescherming en educatie.

Texel Big Day

Op zaterdag 6 mei werd Texel warm gemaakt door de spannende Texel Big Day: de 24-uurs race waarin dit keer tien teams opzoek gingen naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Op zaterdag zijn in totaal 182 soorten waargenomen op het eiland. Het winnende team Ecoresult kwam tot 149 soorten!

Meerdere deelnemende (internationale) teams kwamen vanuit organisaties die zich bezighouden met onderzoek en bescherming van de grote stern en scholeksters. Gelukkig zagen alle teams deze vogelsoorten. Team de Hopsters haalde maar liefst 3721,50 euro op voor het goede doel. Team Tureluurs was een goede tweede met bijna 3000 euro. De meest bijzondere soorten die zijn waargenomen zijn de nachtzwaluw, visarend, strandplevier, buidelmees, morinelplevier, grauwe franjepoot en kleine geelpootruiter. Die laatste was een dwaalgast uit Noord-Amerika.

Vogelen voor iedereen

Niet alleen ervaren vogelaars, maar ook natuurliefhebbers en vakantiegangers hebben zich vermaakt tijdens dit weekend. Speciale vogelkijkpunten van onder andere Staatsbosbeheer aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met behulp van telescopen en aanwijzingen van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Maar liefst 17 vogelexcursies gingen van start met ervaren vogelgidsen langs bijzondere vogelrijke natuurgebieden binnen en buiten het Nationaal Park Duinen van Texel. Ook op de vogelaarsmarkt in de Cocksdorp heeft een breed publiek zich kunnen vermaken met natuuractiviteiten voor kinderen en het uitproberen van verrekijkers van diverse topmerken.

Grote sterns

De jonge sterns komen altijd later aan dan oudere sterns, daarom hebben zij vorig jaar de vogelgriep gelukkig overleefd en proberen zij nu op een nieuwe plek, de Prins Hendrik Zanddijk een nieuwe kolonie te stichten. Alle ogen zijn nu gericht op het slagen van die kolonie. Omdat jonge sterns normaal gesproken van oudere sterns leren hoe het nestelen werkt, zijn ze nog wat zoekende en onwennig. Het zoeken van een nestplaats en een partner duurt wat langer. Ook oefenen ze nog op elkaar met het voeren van vis, zodat ze dat onder de knie hebben voordat de jongen er zijn. Daarom is het dit broedseizoen extra spannend of het gaat slagen.

Bezoek voor meer informatie www.waddenvogelfestival.nl

Het Wadden Vogelfestival en Texel Big Day zijn een initiatief van het Vogelinformatiecentrum Texel en Nationaal Park Duinen van Texel, i.s.m. de Vogelbescherming, Provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer.