Vogeltips voor tijdens Wadden Vogelfestival

30 april 2018

Op Texel zijn overal vogels! Heel veel verschillende en vaak ook zeldzame soorten. Je ontdekt de vogelrijkdom van Texel tijdens het Wadden Vogelfestival op 12 & 13 mei 2018. Hieronder tippen we alvast een aantal bijzondere soorten en waar je ze kunt zien. Kijk voor alle activiteiten op www.waddenvogelfestival.nl.

Heb jij de blauwborst al eens gezien? Het is een heel mooi vogeltje dat prachtig zingt en zich tijdens de zang goed laat zien boven de struiken. Op Texel zijn veel broedparen, je vindt ze vooral rond de Horsmeertjes.

Ken je de fluiter? Dit zangvogeltje heeft een gele keel en prachtige geelgroene vleugels. In de herfst vliegt het helemaal naar Afrika. Nu kun je deze vogel weer horen (en misschien wel zien) als je door het het bosgebied de Dennen fietst.

 

Deze trekvogel is net terug uit zijn overwinteringsgebied, de Afrikaanse savannen. Hij broedt in konijnenholen in de duinen en aast op insecten en andere kleine diertjes. Afgelopen weekend werd nog zijn zeldzame broertje op Texel gezien, de Blonde Tapuit uit Zuid-Oost Europa.

Foto: Marc Plomp

Vanaf de lente tot juli vliegen op Texel de sierlijke lepelaars weer af en aan. Bij het uitkijkpunt over De Geul vind je de grootste lepelaarskolonie van West-Europa! Bezoek je de lepelaars tijdens het Wadden Vogelfestival 2018 op 12 en 13 mei, dan vertellen de vogelwachters je alle bijzondere weetjes over deze vogels.

Foto: René Pop

Net als veel andere zangvogels is ook de Nachtegaal net terug uit warm Afrika. Meestal hoor je dit bruine zangvogeltje wel, maar zie je hem niet... In de vogelmaand mei laat 'ie op Texel weer zijn mooiste lied horen. De duinen ten Noorden van de Koog bij paal 21 zijn een waar bolwerk voor de Nachtegaal.

Foto: Agami Photo Agency

Bonustip: de Koningseider! Deze 'dwaalgast', mét oranje wimpel op z'n neus, is sinds 2014 niet meer op Texel gezien. De eend zat vier weken tussen de gewone eidereenden bij Paal 15, maar verplaatst zich nu over Texel. Wie weet is de koninklijke vogel nog te bewonderen op het Wadden Vogelfestival 2018.

Kijk op www.waarneming.nl voor de precieze locatie.

Foto: Eric Menkveld