De Slufter in het paars

17 juli 2018

De Slufter behoort absoluut tot de mooiste natuurgebieden van Texel, maar in juli en augustus is het er extra bijzonder. Dan staan lamsoor en Engels gras in bloei en kleurt het hele gebied paars-roze. Met het lichtgroene zeealsem erbij is het een prachtig gezicht!

Door een opening in de duinen heeft de zee vrij spel in de Slufter: bij extreem hoogwater overspoelt het zoute water het gebied. De planten en dieren die er leven, moeten daar dus tegen kunnen. Zo'n gebied noemen we een kwelder.

In de Slufter groeien typische kwelderplanten als zeealsem, lamsoor, zeekraal en Engels gras. Die kunnen tegen een incidenteel zoutbad. De planten hebben speciale zoutklieren om hun overtollige zout uit te scheiden. Zeekraal is als enige zelfs zoutminnend: dit plantje groeit uitsluitend in een zout milieu.

 

De paarse bloemetjes van lamsoor staan als een scherm, dicht op elkaar, op verder kale stengels. De planten staan in grote velden bij elkaar, doordat lamsoor zich via uitlopers verspreidt. Als de plant bloeit, zorgt dit voor een prachtig schouwspel.

 

Engels gras, dat vanaf mei de hele zomer bloeit, heeft roze bloemen. Naast deze kleurenpracht valt de sterk aromatische geur van zeealsem op. Die doet een beetje denken aan tijm.
 

Het lamsoor die bij de groentewinkel wordt verkocht, zijn blaadjes van een heel andere plant, zeeaster. Deze zijn eetbaar, maar het echte lamsoor is dat niet. Wel kun je eens proberen aan de onderkant van een blaadje te likken: dan proef je de zoutkristallen!
 

Ga op excursie

Je kunt de Slufter met een gids ontdekken tijdens de excursie 'Struinen door de zoute kreken van de Slufter'. Ook bijzonder is het 'Schemeren in de Slufter'. Speciaal voor gezinnen is er het Familieprogramma Slufter. Excursies zijn te boeken via www.ecomare.nl