Wandeltip langs paddenstoelen: de Dennen

28 september 2018

In het najaar op zoek naar paddenstoelen op Texel? Bezoek De Dennen! Een waar paddenstoelenparadijs.

Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. Het grootste deel van het Texelse bos is aan het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’.

Boswachter Erik: "Na regen komt zonneschijn, veel wandelaars genieten in De Dennen op Texel. Herfstkleuren verfraaien het bos en wanneer je oplet is er een verscheidenheid aan paddenstoelen te zien. Plezier voor jong en oud."

In de herfst zijn De Dennen rijk aan paddenstoelen, waaronder de voor duinbossen kenmerkende narcisamaniet. Maar ook de Texelse duinen zijn rijk aan zeldzame paddenstoelen, waaronder veel soorten kleurige wasplaatjes.

Zeldzame soorten

Bij een inventarisatie in 1996 zijn er de volgende zeldzame of bedreigde soorten gevonden: narcisamaniet, koperrode spijkerzwam, kruidige melkzwam, okerkleurige vezeltruffel, duivelsbroodrussula, appelrussula, koeienboleet, valse melkboleet, bruine ringboleet en bittere boleet. Ooit is er een geschubde stekelzwam gevonden, die is nog zeldzamer. In 1997 werd de eerste grote sponszwam ontdekt. De Dennen zijn niet zo rijk aan bijzondere soorten planten en dieren, maar wel aan paddenstoelen! [bron: Ecomare.nl]

Doe de wandeling door de Dennen

Ontdek nog meer Paddenstoelenparadijzen in andere Nationale Parken