Gastheren Symposium

15 november 2018

Op woensdag 14 november vond het jaarlijkse Gastheren Symposium op Texel plaats. Op landgoed De Bonte Belevenis werden de gastheren van Nationaal Park Duinen van Texel welkom geheten.

Bijen in de spotlight

Ze worden wel eens over het hoofd gezien, maar insecten zijn enorm belangrijk voor de Texlese natuur. En op in het Nationaal Park leven een aantal bijzondere exemplaren. Gastsprekers Lisette van Kolfschoten (Naturalis) en Erik van der Spek (Staatsbosbeheer) hielden een lezing over de Wilde Bij en diens soortgenoten. "Bijen zijn de ambassadeurs van insecten" aldus van Kolfschoten. "Bijen worden door mensen omarmd en zijn een graag geziene gast in de tuin. We kunnen ze wel een handje helpen met bloemen zoals grasklokjes, maar sommige soorten hebben juist zanderige, kale plekken nodig. Een bijzondere Wilde Bij die op de rode lijst staat en op Texel voorkomt, is de Langhoornbij. In het voorjaar van 2011 werd de broedlocatie gevonden van zo'n 250 nesten aan de westkant van het eiland.

Masja Gielstra (Nationaal Park Duinen van Texel) besprak in vogelvlucht de mooie samenwerkingen tussen gastheren en het Nationaal Park, zoals de succesvolle fotowedstrijd in samenwerking met Grand Hotel Opduin. Veel prachtige foto's zijn ingezonden via social media. Een andere mooie samenwerking is het magazine Natuureiland Texel.

Jan van de Venis (voorzitter Nationaal Park Duinen van Texel) bracht het belang van de gastheren binnen het nationaal park onder de aandacht.

"Ondernemers zijn belangrijk voor het park, zij vormen het eerste toegangsbord naar de toeristen/bezoekers en fungeren als ambassadeur van het park".

De Smaak van Texel

Na de koffiebreak, vertelde schrijfster en ondernemer Annette van Ruitenburg over haar boek "De Smaak van Texel", een mooi voorbeeld over de samenwerking met de gastheren en -vrouwen van Nationaal Park Duinen van Texel. Tien jaar na het verschijnen van deel 1, komen ook in deze editie mensen aan bod die veel weten over de natuur op Texel. Samen met chefkoks weten ze dit door te vertalen naar heerlijke gerechten. Van Ruitenberg: "De Smaak van Texel is een ideale roadmap om Texel te beleven. Je proeft in de gerechten op je bord de relatie met de natuur ".

Workshops

Na de lunch konden de gastheren een workshop volgen over "The Customer Journey" gegeven door Desiree Boon van VVV Texel. Nam Adriaan Dijksen de aanwezigen mee in de verborgen wereld van de nachtvlinders. Tot slot vertelde imker Jacco van de Ree hoe hij in 2007 de stad Den Haag verlaten heeft voor zijn droom: imker worden op Texel.

Excursies

De dag werd afgesloten met een excursie waarbij men kon kiezen uit een strandexcursie, een excursie naar de Bollenkamer, of een wandeling door de Geul, met dank aan de gidsen van het NET.