Dit weekend: Wadden Vogel Festival en Texel Big Day

08 mei 2019

In ieder mens schuilt een vogelaar

Texel als Vogeleiland in het zonnetje tijdens het Wadden Vogelfestival op 11 en 12 mei

In mei is het zo ver: de vierde editie van het Wadden Vogelfestival gaat van start. En dit jaar is het vogelfestival extra bijzonder. Met een excursie gegeven door jongeren vóór jongeren, een creatieve markt en de Texel Big Day waarbij er voor het eerst een wandelteam meedoet, is dit weekend de ideale gelegenheid voor zowel beginnende-, als ervaren vogelaars om het mooie en bijzondere van vogelen in te zien.

Tijdens het Wadden Vogelfestival staat heel Texel twee dagen lang in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Voor vogelaars, natuurliefhebbers en vakantiegangers is er veel te beleven. Verspreid over het eiland, van de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel tot het zuidelijkste puntje van het eiland, zijn speciale vogelkijkpunten waar – naast een verzameling telescopen en verrekijkers – een vogelexpert staat die bezoekers graag helpt bijzondere vogels te zien.

100 vogels op één dag

Met een beetje hulp kun je op een dag wel ruim 100 verschillende vogels ontdekken op Texel. Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul in het zuidpunt kun je de lepelaarskolonie bewonderen, bij de beroemde Slufter de vele eidereenden en bij Utopia zie je de grootste kolonie met grote sterns. Tijdens het Wadden Vogelfestival is dit door deelnemers te beleven tijdens de speciale vogelexcursies begeleid door een deskundige gids. Heb je de smaak te pakken, dan kun je in de Cocksdorp terecht voor een verrekijkershow.

24-uur vogelen voor het goede doel
Voor de ervaren vogelliefhebbers onder ons is er een Texel Big Day georganiseerd. Tijdens deze vogelrace worden de twintig deelnemende teams uitgedaagd om binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te spotten. Op de fiets struinen de teams door weer en wind het eiland af om de felbegeerde prijs voor meeste vogelsoorten binnen te slepen. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen, gaat één van de prijzen naar het team dat het meeste geld heeft ingezameld voor het goede doel. Dat is eenmaal waar het allemaal omdraait.

Extra bijzonder dit jaar is het team dat niet per fiets, maar te voet mee doet aan de Texel Big Day. Winnaar van vorig jaar Vincent Stork daagt zichzelf dit jaar samen met zijn team ‘Under Construction’ uit om de 24-uursrace van 40 km te voet af te leggen. En dit niet zonder doel, want Vincent hoopt deze dag zeker 140 vogelsoorten te zien.

Red de duinbroeders!
Het goede doel van dit jaar zijn de duinvogels zoals de wulp en tapuit, welke op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels in Nederland staan. Dit komt mede door het verdwijnen van heide en hoogveen door intensivering van de landbouw. Maar de vogels zijn daarnaast ook erg gevoelig voor het dichtgroeien van het duin.

Het geld dat wordt ingezameld door middel van alle activiteiten, donaties en sponsoren van de Texel Big Day zal worden ingezet voor het verbeteren van het broedbiotoop voor wulpen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Denk hierbij aan verwijderen van de opslag van berken en andere struiken. Én niet alleen de wulp heeft hier profijt van, want ook vogels als de roodborsttapuit en nachtzwaluw zullen hiervan profiteren. Daarnaast zal een deel van de opbrengst gaan naar het lopende tapuitonderzoek. Door de bijdrage kunnen de tapuiten intensief gevolgd worden om vervolgens beheermaatregelen beter te realiseren.

Bezoek voor meer informatie www.waddenvogelfestival.nl