Dag van het Nationaal Park: Natuurschatten doorgegeven aan generatie van de toekomst

17 mei 2019

Natuurschatten doorgegeven aan generatie van de toekomst

Nationaal Park Duinen van Texel wordt gevierd in het weekend van 24, 25 en 26 mei

Dit jaar wordt de 20e editie van de Europese Dag van het Nationaal Park gevierd in het weekend van 24, 25 en 26 mei. Dit jaar staat in het teken van de natuurschatten die de 21 Nationale Parken in Nederland rijk zijn. Nationaal Park Duinen van Texel grijpt dit moment aan om niet alleen de natuurschatten, maar juist ook de mensen in het zonnetje te zetten die zich al jaren over deze schatten ontfermen: de schatbewaarders van de Texelse natuur. Zij vertellen hun verhalen en herinneringen op Texel door aan de jongere generatie. Hiermee hopen zij een zaadje te planten bij de schatbewaarders van de toekomst.

Texel heeft ontzettend veel natuurschatten, zoals bijzondere natuurgebieden, van heidevelden tot bossen en van kwelders tot droge duinen. Daarnaast is het de thuis van veel bijzondere soorten planen en dieren, waarvan nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Deze natuurschatten zijn er om te ontdekken en te beleven. Daarom worden tijdens de dag van het Nationaal Park op verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Schatbewaarders van de toekomst

Verhalen die van grootouders op kleinkinderen worden overgedragen zijn heel speciaal. Op vrijdag 24 mei, zaterdag 25 mei en zondag 26 mei organiseert Ecomare elke middag om twaalf uur een speciale duinwandeling in het Duinpark, waar in het bijzonder kleinkinderen en hun grootouders zijn uitgenodigd.

In één dag te voet langs de natuurschatten van Nationaal Park Duinen van Texel

Zaterdag 25 mei wandelt Anna Sprenkeling, boswachter bij Staatsbosbeheer, van de Mokbaai tot de vuurtoren langs haar natuurschatten in Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen is van harte uitgenodigd om met haar mee te wandelen, of dat een klein gedeelte is of de totale afstand van 31 kilometer. Om de 5 kilometer is een vast punt waar mensen kunnen aanhaken.

Hereniging van schatbewaarders met natuurschatten

Zondag 26 mei staat in het teken van het herenigen van oudere Texelaars met een plek die voor velen bijzonder is: de Slufter. Bewoners van verzorgingshuis Gollards worden door boswachters van Staatsbosbeheer meegenomen op een bijzondere excursie langs de rolstoelvriendelijke route in dit gebied. Voor veel ouderen is dit een plek waar veel herinneringen zijn gemaakt, maar ook een plek waar zij niet vaak meer komen. Samen met medewerkers, vrijwilligers en familieleden nemen we hen mee en halen wij mooie herinneringen op over de natuurschatten van toen.

In aanloop van de Dag van het Nationaal Park verschijnen er portretten van verschillende Texelaars die al jaren in de duinen van Texel komen en de natuurschatten van vroeger en nu kennen. Onder andere Erik van der Spek, Mart Zijm, Kees Bruin en Wilma Eelman vertellen over de plekken op Texel die voor hen bijzonder zijn.

Kijk hier voor de excursiekalender: www.npduinenvantexel.nl/1407/doen/excursiekalender