Natuureiland Texel 2020 is uit!

07 april 2020

Het magazine Natuureiland Texel 2020 is uit. Je kunt deze onder andere vinden op de Teso, bij VVV Texel, Vogelinformatiecentrum Texel, Ecomare en vele gastheren- en vrouwen.

De digitale versie vind je hier.

In ons nationaal park valt veel te ontdekken. Wandel door de paarse heidevelden, verdiep je in de bijzondere kwelders en natte duinvalleien, of maak je hoofd leeg tijdens een wandeling door het bos of langs het uitgestrekte Noordzeestrand.

Kom je vaker op Texel, dan heb je, net als ik, vast ook een plek waar je het liefst komt.
Zeker als je in de stad woont, is de duisternis op Texel bijzonder. De nachten zijn hier nog écht donker en dagen je uit om behalve je ogen ook je andere zintuigen te gebruiken. Zo beleef je de natuur op een andere manier. Kom je in de zomer, dan ruik je de kamperfoelie die op veel plekken 's nachts een heerlijke geur verspreidt. En met een beetje geluk zie je op warme dagen de lichtende zee. Je leest er meer over in dit magazine.


Op Texel zijn veel vrijwilligers actief die veel van de natuur weten en jou kunnen helpen om bijzondere
dingen te zien die op het eerste gezicht misschien best gewoon lijken. Dat maakt het zo leuk om mee te gaan met een excursie (zie activiteitenoverzicht op pagina 40).


Trots en blij zijn we ook met de vele Texelse ondernemers met hart voor de natuur. Misschien ben
je wel te gast bij een van onze gastheren of –vrouwen. Zij vertellen je graag waar je de meest bijzondere plekjes kunt vinden.


Op Texel zijn nogal wat bunkers, soms goed verstopt in de duinen en op andere punten juist goed zichtbaar. Overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, die op Texel pas op 20 mei 1945 eindigde, nu 75 jaar geleden. Ook hieraan besteden we aandacht in dit nummer.

En... het lezen van dit magazine is slechts de voorpret.
Het Grote Genieten begint in de natuur zelf!

Masja Gielstra
Coördinator Nationaal Park Duinen van Texel