24 uur lang vogelen tijdens de Texel Big Day thuiseditie

23 april 2020

De onder vogelaars bekende en zeer geliefde Texel Big Day, een competitie waarbij teams 24 uur proberen zoveel mogelijk vogelsoorten te tellen op het eiland, zal dit jaar thuis plaats vinden. Vanwege het coronavirus is het Wadden Vogelfestival en ook de Texel Big Day die op de eerste dag van dit weekend plaats vindt afgelast. In plaats daarvan is een speciale Home Edition ontwikkeld op 9 mei waar iedereen - vogelaar of niet - aan mee kan doen om geld op te halen voor het goede doel.

De Texel Big Day Home Edition vindt plaats op 9 mei, waarbij rekening gehouden wordt met de geldende maatregelen omtrent het coronavirus. Met het gezin of met een maximum van twee personen kan je de hele dag vogels kijken in de tuin, vanaf het balkon of de omgeving in de buurt. Zo kan er ook in quarantaine en met anderhalve meter afstand naar vogels gekeken worden en geld opgehaald worden voor het goede doel: de bescherming van de Zomertortel.

Iedereen kan meedoen

De originele Texel Big Day is een wedstrijd vogels kijken waarin teams binnen 24 uur op de fiets zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. De speciale thuiseditie is erg laagdrempelig en iedereen die het leuk vindt om vogels te kijken wordt aangemoedigd om mee te doen. Als deelnemer is het niet vereist om 24 uur lang actief te vogelen, met een half uurtje vogels kijken kan je ook al meedoen. Er worden aan het eind van de dag drie prijzen uitgereikt: de meeste vogelsoorten van de dag, de meeste zomertortels van de dag en het meest opgehaalde geld. Daarnaast krijgt elke deelnemer een unieke sticker en maken alle deelnemers kans op een verzorgd weekend Texel en een tuinvogelpakket. Inschrijven kan via www.waddenvogelfestival.nl.

Bescherming van de Zomertortel

Elk jaar tijdens wordt het Wadden Vogelfestival georganiseerd door het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. Tijdens dit weekend, waarin de Texel Big Day een belangrijk onderdeel vormt, wordt er geld opgehaald voor een goed vogeldoel. Dit jaar is dat de Zomertortel. Deze prachtige vogelsoort staat internationaal onder druk, vanwege de intensieve landbouw is er in Nederland namelijk nauwelijks voedsel te vinden en in het buitenland bestaat wordt er op de vogel gejaagd. Met het opgehaalde geld worden er op Texel voedselakkers aangelegd en wordt operatie Zomertortel van de Vogelbescherming gesteund. De minimale bijdrage van 25 euro per deelnemer gaat direct naar dit goede doel om zo de Zomertortel nog een kans te geven. Als je niet mee doet als deelnemer, kan je nog steeds het goede doel steunen door een team te sponsoren of een donatie te doen via de website.