Thuisvogelaars tellen 170 vogelsoorten binnen 24 uur tijdens Texel Big Day Home Edition

11 mei 2020

Afgelopen zaterdag 9 mei hebben vogelaars in het hele land 24 uur lang vogelsoorten geteld tijdens de Texel Big Day Home Edition. Meer dan 50 teams zagen vanuit huis zo'n 170 vogelsoorten. Hiermee is er 8.000 euro opgehaald voor de bedreigde Zomertortel.

Jaarlijks wordt op Texel in mei het Wadden Vogelfestival georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. Onderdeel van dit festival is een Texel Big Day waarbij vogelaars 24 uur lang vogels kijken voor een goed doel. Dit jaar kon het festival niet doorgaan, maar de organisatie bedacht een alternatief waarbij alle vogelaars op een veilige manier toch een dag vogels konden kijken voor een goed doel. En met succes.

Meer dan 50 verschillende teams uit het gehele land deden mee aan deze wedstrijd. De opgave was om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien, zoveel mogelijk vanuit huis of tijdens een fiets- of wandeltocht buiten. Er werd op diverse manieren meegedaan. Sommige deelnemers pakten het serieus aan en zijn bijna 24 uur in touw geweest om alles op alles te zetten en weer anderen maakte er een ontspannende ochtend of middag in de tuin van. In Katwijk werd het initiatief opgepakt om op 10 verschillende punten de vogels te tellen die langskwamen. Ook in andere delen van Nederland werd de Texel Big Day omarmt als alternatief voor de vele afgelaste Big Day’s. Alle deelnemers zagen gezamenlijk meer dan 170 verschillende vogelsoorten. Twee teams zagen het grootste aantal, namelijk 135 soorten: Ruud van Beusekom die meedeed op Texel en de Nijmeegse Stalen Ross’ Ganzen uit, hoe kan het ook anders, uit Nijmegen.

Het uiteindelijke doel van de Texel Big Day is om geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Tijdens deze speciale thuis editie werd maar liefst 8.000 euro ingezameld, ter bescherming van de Zomertortel. Deze duivensoort is de laatste tiental jaren hard in aantal achteruitgegaan. Door het verdwijnen van broed en voedselgebied in Nederland en door de jacht in het buitenland. Van het geld zal Vogelbescherming Nederland haar invloed tegen de plezierjacht in het buitenland kunnen vergroten en op Texel zal in samenwerking met Staatsbosbeheer de Zomertortel in het Nationaal Park Duinen van Texel geholpen worden. Laatste prijscategorie was dan ook voor wie de meeste Zomertortels zou zien. Het grootste aantal was 4 vogels die voorbijvlogen in Breskens en werden gezien door Evert Florijn. Slechts enkele teams konden een zomertortel vinden, wat onderstreept waarom het belangrijk is deze vogel te beschermen. Ze zijn echt heel zeldzaam geworden.