Wat de natuur op Texel voor je doet

06 oktober 2020

In deze tijd zijn we ons misschien wel bewuster dan ooit van onze gezondheid en vitaliteit. Nu we veel aan huis gekluisterd zitten, zien veel mensen het belang van buiten ook in. Het Nationaal Park Duinen van Texel nodigt iedereen uit om de voordelen van natuur te ervaren. Wij helpen je graag op weg.

Het effect van de natuur

Onderzoek toont het veelvuldig aan: in een groene omgeving zijn mensen niet alleen gelukkiger maar ook gezonder. Natuur kan zorgen voor kalmte en herstel van stress, nodigt uit tot meer beweging en stimuleert ontwikkeling bij kinderen. Bovendien blijkt ook dat het er toe doet hoe je de natuur ervaart. Hoe mooier we natuur vinden en er van genieten, hoe sterker de effecten.

Inwoners van Texel en bezoekers van het Nationaal Park mogen in hun handen knijpen: aan prachtige landschappen, gebieden en soorten geen gebrek. Of je nou behoefte hebt aan rust, beweging of sociaal contact, wij laten je graag zien wat natuur op Texel hierin kan betekenen. Waar ben jij aan toe?

Rust en kalmte

 

 

 

 

 

Je kan de natuur in gaan, zonder iets te hoeven. Gewoon even puur 'zijn', alleen ergens zitten en de natuur tot je laten komen kan al veel goed doen.

Hoe vaker we in de natuur zijn, hoe minder stress we in ons leven hebben. Onderzoek laat zien dat tijdens en vlak na een flinke wandeling door de natuur, het piekercentrum in je hersenen minder actief is. Dit zorgt ervoor dat je anders met je problemen om gaat. Daarnaast zorgt een bezoek aan de natuur tot minder negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en een toename van positieve gevoelens en energie.

Er zijn veel plekken in het Nationaal Park Duinen van Texel die rust en kalmte kunnen bieden, denk bijvoorbeeld aan uitwaaien op de Hors, stilte opzoeken bij één van de vogelkijkpunten of je omringen door de rustgevende geluiden van het bos in de Dennen. Lees hier verder over het effect van natuur op je mentale gezondheid.

Bewegen in de natuur

Bewegen is voor veel mensen een uitlaatklep en werkt bovendien stress verlagend. De natuur geeft dit effect een extra impuls. Bovendien werkt dit ook de andere kant op: de natuur nodigt uit tot beweging, dus bewegen mensen meer als ze buiten zijn dan binnen. Op Texel kan je je hart ophalen en is het misschien zelfs lastig om stil te blijven zitten. Zo vind je een mountainbikeroute van 100 kilometer door verschillende natuurgebieden, kilometerslange wandelpaden over het hele eiland en veel mogelijkheden tot watersport. Lees hier meer over bewegen in de natuur.

Met elkaar op pad

Natuur heeft niet alleen een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid, het nodigt uit om met iemand activiteiten te ondernemen en is een plek waar je mensen kan ontmoeten. Kinderen die vaak in de natuur komen, zullen dit hun leven lang ook meer blijven doen dan kinderen die niet zo vaak in de natuur zijn. Met je kinderen de natuur in zorgt dus voor een positief effect op hun gezondheid in de lange termijn, doordat zij later als ze ouder zijn ook vaker in de natuur te vinden zijn. Bovendien daagt de natuur uit en prikkelt de fantasie, wat het extra avontuurlijk maakt. En niet ongerust, bodembacteriën die ze via modderige handen binnenkrijgen zijn goed voor het ontwikkelen van een sterk afweersysteem.

Samen de natuur van Texel ontdekken kan op veel manieren, hier hebben wij er een paar voor je op een rij gezet.

Wil je graag meer inspiratie? Geef je dan op voor de IVN #2uurnatuur Challenge. Als deelnemer ontvang je twee keer per week laagdrempelige uitdaging om de natuur in te gaan. Zo haal jij gemakkelijk die 120 minuten buiten, die nodig zijn voor minder stress en meer creativiteit.

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van de natuur? Download nu gratis het whitepaper ‘Wat natuur voor je doet’, samengesteld door wetenschapsjournalist Mark Mieras in opdracht van IVN Natuureducatie.