De Texelse natuur in: 6 tips voor tijdens de lockdown

12 februari 2021

Vanuit huis moeten werken, bijna geen bezoek meer ontvangen en ook niet meer winkelen of lekker uit eten gaan? Niet getreurd! In de Texelse natuur is nog genoeg te beleven!

Ook al zijn de evenementen afgelast, gaan activiteiten niet door en zijn winkels gesloten, de natuur is misschien wel precies wat je nodig hebt. Even je huis uit, in beweging komen en je hoofd leegmaken.. de natuur is een perfecte plek hiervoor. Daarom hebben wij op een rijtje gezet wat je allemaal nog wel kunt doen in de Duinen van Texel.

1. Ga wandelen

Al wandelend ontdek je pas echt hoe bijzonder ons Nationaal Park is! Door het hele duin- en bosgebied ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden die vrij toegankelijk zijn. De uitgezette wandelingen zijn bewegwijzerd met gekleurde palen. Iedere kleur staat voor een ander type pad of wandeling. Natuurlijk hebben wij ook een aantal wandelingen op de website staan. De wandeling De Mient is een echte aanrader!

2. Pak de fiets

Over heel Texel ligt meer dan 140 kilometer fietspad. Ook door het Nationaal Park lopen diverse routes. Daarnaast zijn op Texel fietsknooppunten uitgezet, zodat je zelf een route kunt uitstippelen. Dus maak de route zo lang, of zo kort als je wilt! Neem jij de gewone of elektrische fiets mee?

3. Ga fotograferen

Texel is de fotoplek van Nederland, al zeggen we het zelf. Het hele jaar door worden er door zowel amateur als professioneel fotografen prachtige foto’s gemaakt van het Texelse landschap. De diversiteit aan natuur op Texel geeft daarvoor de perfecte mogelijkheid. Maak kennis met de verschillende landschappen van het Nationaal Park door de lens van de camera. Heb je een mooie foto gemaakt? Tag ons dan op Instagram @nationaalparkduinenvantexel en wie weet delen we jouw foto! Voor meer informatie over de verschillende landschappen klik hier.

4. Ontdek de sterren

Ga sterrenkijken! Texel is een van de weinige plekken in Nederland waar het echt donker is. Zoek een plekje in de duinen en ga er op een mooie, onbewolkte avond eens goed voor zitten. Vooral in het noorden van Texel heb je het minste last van lichtvervuiling. Bezoek daarom de Slufter na zonsondergang op een onbewolkte avond om je te verbazen over de hoeveelheid sterren die je dan kunt zien. Zorg wel dat je in verband met de avondklok om 21:00 weer binnen bent.

5. Vogel het uit

Texel is een vogeleiland. Er komen bijna 400 verschillende vogelsoorten voor. De gunstige ligging van het eiland op de westelijke Europese trekroute vanuit Siberië maakt Texel tot een belangrijk tussenstation. Hier kunnen trekvogels uitrusten en op het voedselrijke wad foerageren. Door het gevarieerde Texelse landschap, met polders, moeras, duinen en bos, is er voor elke soort wel een geschikt stukje natuur. De Slufter is een echte hotspot om interessante vogels te zien, maar ook in De Muy en in de duinen en op het strand van de noordkop vind je vaak een grote diversiteit aan vogels.

Wil je meer weten over vogels op Texel? Op de website van onze partner Vogelinformatiecentrum Texel vind je alle vogelnieuwtjes van het eiland!

6. Bekijk de zonsopkomst

Je moet er wat voor over hebben, maar je krijgt er ook wat voor terug! Sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Vooral op rustige, onbewolkte dagen is dit een geweldige ervaring. Hier kun je exact zien op hoe laat de zon op Texel dagelijks opkomt en ondergaat.

 

Vond je dit interessant?

Klik hier en ontvang 4x per jaar de leukste nieuwtjes, tips en activiteiten in de Texelse natuur in je mailbox!