Nationale Bijentelling 2021

16 april 2021

De Nationale Bijentelling is dit weekend!

De bij is een hele belangrijke insectenfamilie. Als je denkt aan bijen zul je gelijk denken aan een grote kolonie, een bijenkoningin en natuurlijk honing! Maar dan denk je eigenlijk maar aan één soort bij: de honingbij. Er leven wel 358 soorten bijen in Nederland waarvan er 149 op Texel gezien zijn.

De bij is heel belangrijk

Sommige bijen leven inderdaad in een grote kolonie onder een grotere bij; de koningin. Maar de meeste bijen leven alleen. Zij worden solitaire bijen genoemd. Bijen zijn erg belangrijk voor de voedselproductie en wilde planten die we tegenkomen. Wist je dat 4000 soorten groenten en fruit niet zouden bestaan zonder bestuiving? De bij speelt daar een belangrijke rol in. Daarom is het belangrijk dat we zorgen dat de bij zich hier thuis blijft voelen.

Wilde bijen

De meeste bijensoorten die in Nederland voorkomen zijn wilde bijen. Deze wilde bijen zijn allemaal verschillend. Maar vaak leven wilde bijen hooguit een paar weken. De ene bij maakt een nestje in de grond, de andere bij zit graag in kiertjes en gaten in een muur. Andere bijen maken zelf een holletje door verrot hout weg te kauwen. Een goede manier om de wilde bij te helpen is door een bijenhotel te plaatsen. Een bijen of insectenhotel wordt gemaakt van hout, riet of klei en heeft allemaal kleine holletjes waarin de bij een nestje kan maken.

Het gaat niet zo goed met de bij

Helaas gaat het niet zo goed met de meeste bijen in Nederland. De helft van alle bijen zijn bedreigd en al 34 soorten zijn uit Nederland verdwenen. Tijdens de Nationale Bijentelling wordt er zo veel mogelijk informatie verzameld over de bij om zo te kijken hoe we dit belangrijke insectje zo goed mogelijk kunnen helpen en beschermen.

Doe daarom ook mee met de Bijentelling op 17 en 18 april! Iedereen kan meedoen, van beginner tot expert. Lees er meer over op www.nationalebijentelling.nl.