Vogelaars in actie voor de Texelse akkervogels tijdens het Wadden Vogelfestival en Texel Big Day

03 mei 2021

8 en 9 mei vindt op Texel het Wadden Vogelfestival plaats, georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit jaar wordt met een aangepast programma aandacht gevraagd voor de bedreigde akkervogels. Dit jaar kan tijdens de Texel Big Day, waarbij teams op het eiland in 24 uur een record aan vogels proberen te zien, vanuit het hele land meegedaan worden. Ook zal er weer een thuiseditie plaatsvinden voor beginnende vogelaars door het hele land.

Texel Big Day door het hele land

Dit jaar hoeven vogelaars op 8 mei niet per se naar Texel af te reizen om 24 uur lang op de fiets te strijden, want de Texel Big Day is dit jaar landelijk. Met één of meerdere teams kan er in een favoriet gebied naar keuze deelgenomen worden. Daarnaast kan er ook vanuit huis meegedaan worden met de Home Edition: een Big Day vanuit eigen huis en tuin. Dat kan minimaal een half uurtje, maar ook de volle 24 uur in teams van maximaal vier andere vogelliefhebbers. Het team met de meeste vogelsoorten binnen 24 uur over alle edities wint een weekend Texel. Daarnaast wordt een weekend onder alle deelnemers van de edities een weekend Texel en een tuinvogelpakket verloot. De landelijke Texel Big Day is tevens het startsein van de Nationale Vogelweek, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Activiteiten op het eiland

Vanwege de coronamaatregelen is er een aangepast programma op het eiland. Er zijn een aantal kleinschalige vogelexcursies en een verrekijkershow in het Vogelinformatiecentrum. Iedereen wordt daarnaast aangemoedigd om op eigen initiatief bij de vogelkijkpunten in het Nationaal Park Duinen van Texel de bijzondere vogels te bewonderen.

Het goede doel: de akkervogels

Met alle activiteiten wordt er geld ingezameld voor de akkervogels, zoals de blauwe kiekendief, patrijs en veldleeuwerik. De akkervogels hebben het in heel Europa erg moeilijk en staan zo goed als allemaal op de Rode Lijst. Door de ontwikkeling van de landbouw en het verdwijnen van essentiële plekken langs akkers, zoals de houtwallen, bomenrijen of kleine bosjes, hebben de akkervogels het moeilijk. De Texel Big Day teams worden aangemoedigd om geld op te halen voor de bedreigde vogels.

Meer weten?

Ga naar de website van het Wadden Vogelfestival voor meer informatie over de activiteiten of de Texel Big Day.

Wil je meer weten over de bijzondere trekvogels op het eiland? Lees hier meer over zes bijzondere soorten en waar je ze kan zien.