Ontdek het Nationaal Park Duinen van Texel met de Tiny Tales verhalenwedstrijd

17 mei 2021

De natuur zit vol verhalen – zeker de unieke, diverse natuur van de Nationale Parken van Nederland. Echte verhalen en fantasieverhalen, verhalen van mensen en verhalen van dieren. Rond dieren kun je prachtige verhalen maken. Hoe beleven zij de dag, de nacht en de wereld om hen heen? Om kinderen in contact te brengen met de natuur in onze parken staat de Dag van het Nationaal Park op 24 mei in het teken van de Tiny Tales verhalenwedstrijd. Daarbij roepen we leerlingen van groep 6/7 van de basisschool op om een verhaal te schrijven over hun ‘avontuurdier’ dat zijn weg terug moet vinden naar het Nationaal Park Duinen van Texel.

Avontuurdier is verdwaald

De hoofdpersoon van het verhaal wat leerlingen gaan schrijven, is een avontuurdier. Welke avonturen maakt dit dier mee in de zoute kreken van de Slufter of in de verschuivende duinen van de Hors? En als het avontuurdier terecht komt op het schoolplein, hoe komt hij dan weer terug in het Nationaal Park? Kruip samen met de hele klas in de pen en fantaseer over de avonturen in het Nationaal Park Duinen van Texel met het Tiny Tales lespakket. Kies één verhaal en zend deze in en maak kans op een compleet schoolreisje met de Natuurschool! Klik hier voor meer informatie en om mee te doen.

Leren over Nationale Parken

Nederland telt wel 21 Nationale Parken. Elk park heeft zijn unieke kenmerken en ook de bewoners verschillen per park. Er leven bijzondere vogelsoorten, vlinders, reptielen en amfibieën. Met de verhalenwedstrijd Tiny Tales duiken leerlingen in de wereld van de dieren die leven in deze nationale parken. Zo ontdekken ze hoe mooi en bijzonder de natuur in ons land is en ook wat de uitdagingen voor de natuur zijn. Op deze manier betrekken we de jonge generatie op een creatieve manier bij de Nationale Parken in hun provincie en hopen we dat ze deze parken met hun ouders en overige familie eens gaan bezoeken.

Dag van het Nationaal Park

Jaarlijks wordt de Dag van het Nationaal Park gevierd. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) vindt het belangrijk om kinderen bij de nationale parken te betrekken. Zo zou ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken. ‘De kinderen zijn de toekomst. Als zij ervaren hoe geweldig de natuur hier is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ stelt Stefanie Boomsma, programmamanager van IVN Natuureducatie namens het SNP.