Nieuwe tentoonstelling bij Ecomare: Weg van de Waddenzee

02 juni 2021

Goed nieuws! Ecomare is weer open en vanaf 4 juni is de nieuwe tentoonstelling Weg van de Waddenzee te bezoeken. De tentoonstelling, tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Park Duinen van Texel, neemt je mee in de reis van de trekvogels op het eiland. Texel en de Waddenzee hebben een belangrijke rol in de vogeltrek van vele soorten vogels. Weet jij wat deze rol precies inhoudt? En waar zijn de vogels wanneer ze weg zijn van de Waddenzee?

In de tentoonstelling leer je alles over de vogeltrek en de rol van het Wad. Texel is een vogeleiland. Jaarlijks komen honderden soorten naar Texel om te broeden, te overwinteren of om aan te sterken voor de rest van hun reis. De trekvogels kunnen worden verdeeld in doortrekkers en vaste gasten. En de vaste gasten kunnen weer worden onderverdeeld in zomer- en wintergasten.

De wintergasten overwinteren op Texel. Zij broeden in veel noordelijkere gebieden zoals de toendra’s van Siberië, Canada en Noord-Scandinavië. Maar ook zij vinden het in de winter veel te koud in het hoge noorden. Trekvogels zoals ganzen en steltlopers zie je dan ook voornamelijk in de wintermaanden op Texel, want zodra de sneeuw en het ijs weer smelten in het voorjaar, vertrekken ze weer naar het noorden.

Doortrekkers en zomergasten overwinteren in het zuiden. Dit varieert van Zuid-Europa tot zelfs helemaal in Zuid-Afrika! Zomergasten komen naar Texel om hier te broeden. Het Nationaal Park en de Waddenzee bieden een relatief veilige plek met een grote hoeveelheid voedsel. Met name de Mokbaai in het Nationaal Park is een welbezochte voedselplek onder de trekvogels. Daarom heeft de Mokbaai een belangrijke plek in de tentoonstelling.

Trekvogels trekken soms wel duizenden kilometers, en dat gaat zeker niet zonder gevaren. Harde wind, vervuiling, voedseltekort, roofdieren en klimaatverandering zijn maar een paar gevaren die de vogels onderweg moeten trotseren. Het is daarom heel bijzonder om te zien hoe veel vogels ieder jaar weer aan die trektochten beginnen.

Wil jij meer weten over dit bijzondere fenomeen? De tentoonstelling Weg van de Waddenzee is vanaf 4 juni te zien bij Ecomare op de vide boven de grote tentoonstelling Wonderlijk Wad.