Ontmoet de nieuwe boswachter!

28 april 2022

"Vanaf 1 maart 2022 ben ik in dienst van het team boswachters van Staatsbosbeheer op Texel. Ruim 14 jaar werkte ik hiervoor in Nationaal park de Biesbosch. Daar eindigde ik als boswachter ecologie en die rol ga ik ook op Texel vervullen. Een prachtige nieuwe inspiratievolle uitdaging. Bovendien een hele zwaai voor mijn gezinsleven; we woonden met vrouw en 2 jongens ( 1 en 3 jaar) in Dordrecht en nu zitten we ondergedompeld in het eilandleven! Bijzonder om deze kwaliteit van leven te ervaren.

Ik heb nog heel even de luxe dat ik mee mag lopen met Erik van de Spek. Erik is ruim 40 (!) jaar boswachter geweest op het eiland. Ik vraag hem op dit moment nog even de oren van zijn hoofd.. Vanaf 15 mei gaat hij met wel verdiend pensioen en mag ik het alleen doen.

De natuur op het eiland is zo bijzonder en divers. Mijn beleving en ervaring van de afgelopen 2 maanden is toch wel dat Texel een erg complete natuur heeft. Een soort Nederland in het klein. Van uiterst zeldzame, natte duinvalleien naar het maanlandschap van het droge duin. Van moerasjes en natte hooilanden naar strandvlaktes, van natte duinbossen tot aan heidevelden. Al die boeiende landschappen vragen stuk voor stuk andere benadering en ander natuurbeheer. Ze bergen tal van (internationaal!) bijzondere flora & fauna.

Vanuit mijn rol als boswachter ecologie ben ik toch een beetje het groene geweten van de beheereenheid. Halen we de ecologische doelen? Welke beheermaatregel pakt het beste uit en welke onderzoeksvragen geven antwoorden om ons werk (nog) beter te kunnen doen. Dat doe ik deels zelf door monitoringswerk uit te voeren, maar we werken op het eiland ook samen met collega boswachters, vrijwilligers, studenten en onderzoeksinstituten. Ik ben daarvoor het eerste aanspreekpunt.

Over mijn werk en de boeiende natuur die Texel rijk is deel ik mijn ervaringen regelmatig op diverse sociale kanalen zoals twitter, Instagram en facebook. Dus vind je het leuk om op de hoogte te blijven van ons werk, volg dan één van de genoemde platforms."

Volg Boswachter Thomas op zijn instagram en lees de boswachtersblogs!