Eten van eigen eiland

08 september 2023

Op 7 september vond de eerste werksessie plaats van het kernteam "Eten van Eigen Eiland".

Het Nationaal Park Duinen van Texel werkt aan het nationaal park van de toekomst. Het programma "Texel in je hart" is gericht op draagvlak voor het nationaal park op het eiland. Een goede verbinding met de landbouw op Texel is hiervoor van groot belang. Daarom zijn we het project "Eten van Eigen Eiland" gestart. Hierin stellen we de vraag of we, door meer voedsel van ons eigen eiland te eten, de veerkracht van natuur, economie en samenleving kunnen versterken. Immers: je gaat de boer & het landschap sterker waarderen als je elke dag ervaart dat ze voor jouw gezonde en lekkere eten zorgen. Hoe mooi zou het zijn als meer dan 50% van alles wat op Texel wordt gegeten (door bewoner & gast) van eigen eiland komt en natuurinclusief wordt geproduceerd.

Mooie ambitie, maar hoe maak je dat waar? Onder begeleiding van de Wageningen Universiteit gaan we met een team Texelaars van verschillende achtergronden aan de slag. Op 7 september zijn we de diepte in gedoken van alle beschikbare cijfers over landgebruik, productie van voedsel en consumptiecijfers. Op basis daarvan hebben we gekeken naar mogelijke routes om meer van eigen eiland te kunnen eten.

De komende paar maanden werken we met het team een aantal scenario's uit die we eind van het jaar met 'Texel' zullen delen. We houden je op de hoogte.