Wadden Vogelfestival. Ontdek waarom Texel de huiskamer is van honderden vogelsoorten

26 april 2016

Texel is de beste plek in Nederland om heel veel bijzondere vogelsoorten te spotten. Met eigen ogen zien? Kom op zaterdag 7 en zondag 8 mei naar het Wadden Vogelfestival. Tijdens dit weekend kun je deelnemen aan een groot aantal excursies en activiteiten op unieke plekken. Tussen de zes vogelkijkpunten rijdt de gratis vogel-hop-on bus, die ook bij de boot stopt. De route is echter ook uitstekend te doen op de fiets.

 

Voor de echte kenners, beginnende vogelaars én het hele gezin

Texel is een geweldige plek om vogels te spotten en een hotspot voor zeldzaamheden. Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende vogelsoorten. Bijna driehonderd verschillende soorten zijn afgelopen jaar waargenomen op het eiland. ‘Gewone’ zoals de kievit, de kiekendief en de tureluur, maar ook bijzondere gasten zoals de citroenkwikstaart, de roodhalsgans, de Siberische boompieper en de vale gier. Statistisch gezien is het tweede weekend van mei het beste moment in het voorjaar vogels waar te nemen, want met een beetje geluk zijn er tijdens dit weekend meer dan 170 verschillende soorten te spotten. Op zaterdag 7 mei en zondag 8 mei organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel de eerste editie van het Wadden Vogelfestival. In samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare en Dutch Birding is er een zestal vogelkijkpunten ingericht, waar tussen 10.00 en 17.00 uur activiteiten en excursies plaatsvinden. Maak kennis met de boswachters en vogelexperts. Zij delen graag die ene tip om die bijzondere vogel te spotten of goed op de foto vast te leggen. Wilt u deelnemen aan één van de vele excursies? Ga naar www.npduinenvantexel.nl of www.vogelexcursiestexel.nl en boek vooraf uw excursie. Met de opbrengsten van deze excursies wordt een nieuw vogelkijkscherm gebouwd bij het Renvogelveld, naast Duinpark De Robbenjager.

 

Fladder het eiland over

Stap op de fiets of maak gebruik van de gratis vogel hop-on busjes (reisschema op www.npduinenvantexel.nl) en bezoek een van zes vogelkijkpunten. Dit zijn De Geul/Mokbaai, De Slufter (noord opgang), het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, Utopia (waddendijk) en de Eendenkooi van Spang. Op het Turfveld in de Dennen presenteren op zaterdag 7 mei verschillende natuurorganisaties zich met belevingsactiviteiten voor jong en oud. Bij het vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp is een informatiemarkt. Hier vind je alles wat je nodig hebt om vogels te gaan kijken. Maak kennis op grootste verrekijkershow van Nederland met alle telescopen en verrekijkers.

 

Natuurlijk genieten in het Nationaal Park Duinen van Texel

De Texelse natuur is bijzonder en aantrekkelijk. Naast de bijzondere vogels kan je genieten van een uniek stukje Nederland: natte duinvalleien, droge duinen, bossen, heidevelden en bijzondere kwelders zorgen voor een gevarieerde, bijzondere flora en fauna. Ons motto: geniet, beleef en bewonder!

Voor meer informatie over het Wadden Vogelfestival bezoek onze website www.npduinenvantexel.nl of www.vogelinformatiecentrum.nl of kijk op http://www.wadden.tv/texeltips/item/vogels-op-de-noordkop voor een impressie.