Eerste editie van het Texelse Wadden Vogelfestival een groot succes

08 mei 2016

Dit weekend organiseerde het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum, met medewerking van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare en Dutch Birding voor de eerste keer het Wadden Vogelfestival. Voor vele echte kenners en beginnende vogelaars een uniek weekend waarin vele excursies werden georganiseerd, er speciale vogelkijkpunten met verrekijkers en telescopen waren ingericht om iedereen de gelegenheid te bieden de broedende vogels en trekvogels van dichtbij te bekijken. Circa 180 vogelsoorten zijn dit weekend gezien, waaronder een aantal bijzondere soorten die niet vaak op Texel zijn gezien zoals de Roodpootvalk, Kleine Vliegenvanger en Witvleugelstern.

 

 

 

 

 

 

 

De diversiteit die de Texelse natuur aan flora en fauna biedt is voor vele bezoekers een reden om het eiland aan te doen. Texel is een geweldige plek om vogels te kijken en een hotspot voor zeldzaamheden, een meerwaarde die het Nationaal Park Duinen van Texel, het Vogelinformatiecentrum en de natuurorganisaties graag willen uitdragen. Met het Wadden Vogelfestival hoopt de organisatie nog meer mensen te betrekken bij de natuur en enthousiast te maken voor het genieten van de vogels. De activiteiten zijn druk bezocht. Op bijzondere locaties als De Geul en De Slufter konden bezoekers genieten van broedende aalscholvers, meerdere voorbijvliegende visarenden en een zwarte ooievaar. Bij Utopia kon men van dichtbij de broedende grote Sterns bewonderen en bovenop de dijk genieten van de Waddenzee met velen duizenden steltlopers. Ook de geheel gerenoveerde eendenkooi van Spang werd druk bezocht. Op zaterdag waren alle Texelse natuurorganisaties aanwezig op de informatiemarkt op het Turfveld met belevingsactiviteiten . Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vormde het episch centrum van het Wadden Vogelfestival, met vele excursies, een vogelmarkt en verrekijkershow, waar specialisten hun hart konden ophalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Vogelinformatiecentrum deelde in het kader van het Dutch Birding Vogelweekend tweemaal een prijs uit aan de vogelaar die de meest bijzondere vogel in het weekend ontdekte en stelde een verrekijker ter beschikking. Op zaterdag ging de verrekijker naar Vivian Jacobs met de ontdekking van een Roodpootvalk en op zondag ging de verrekijker naar Caroline Walta met haar ontdekking van de Witvleugelstern.

 

 

 

 

 

 

 

Bouwen aan een nieuw vogelkijkscherm

De organisatie van het Wadden Vogelfestival heeft voor dit weekend een bijdrage kunnen leveren aan het bouwen van een nieuw vogelkijkscherm op het Renvogelveld, naast Duinpark De Robbenjager.