Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland

31 oktober 2016

Het Waddengebied is eind 2016 verkozen tot Mooiste natuurgebied van Nederland. Tot hét icoon van de Nederlandse natuur. En terecht, want deze ongerepte wildernis herbergt unieke natuur die voortdurend in beweging is onder invloed van eb en vloed. Miljoenen trekvogels gebruiken het wad onderweg als tankstation en zo'n dertigduizend zeehonden vinden er rust en ruimte.

Uniek

Het Nederlandse Waddengebied bestrijkt zo'n veertien procent van ons land en omvat niet alleen de eilanden en de Waddenzee, maar ook de vastelandskust van de aangrenzende provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het Nederlandse deel van de Waddenzee behoort al tot Unesco Werelderfgoed vanwege de unieke natuurwaarden en daarnaast zijn er drie nationale parken in het gebied: Duinen van Texel, Schiermonnikoog en Lauwersmeer.

Onder invloed van weer, wind en water verandert het landschap bijna per minuut. Slikken, kwelders, duinen, zandplaten en geulen veranderen voortdurend van plek en van vorm en houden het gebied bruisend en aantrekkelijk voor miljoenen trekvogels, vele duizenden planten- en diersoorten én tienduizenden eilanders. Want mens en dier leven harmonieus samen op De Wadden. De uitverkiezing van het gehele Waddengebied bevestigt de bijzondere waarden van het totale gebied.