Bedreigde broedvogels winnaar Texel Big Day

07 mei 2017

Deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival brachten dit weekend 6.500 euro bijeen voor ernstig bedreigde vogelsoorten op de Texelse stranden. Zo werden de kwetsbare strandbroeders de echte winnaar van het vogelfestival, een initiatief van Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. Ondertussen genoten een groot aantal vogelaars en natuurliefhebbers van de duizenden vogels en zeldzaamheden die werden ontdekt.

 

Meer kans voor onze strandbroeders

Strandbroeders als de dwergstern, strandplevier en bontbekplevier hebben het moeilijk op de drukbezochte Texelse stranden. Met de opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day worden delen van het strand die nu zijn afgezet voor strandbroeders voorzien van informatieborden, zodat de vogels minder vaak worden verstoord.

 

“Meer kans voor de bedreigde strandplevier,” aldus Han Brezet die als bestuurder van Stichting Texel Vogeleiland het geldbedrag in ontvangst nam.

 

Winnaars Texel Big Day

Op zaterdag 6 mei was Texel 24 uur lang de arena voor acht fanatieke teams van doorgewinterde en beginnende vogelaars. De hele dag gingen de teams op zoek naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Passend bij de duurzaamheidsambitie van Texel verplaatsen alle teams zich op elektrische fietsen, beschikbaar gesteld door Van der Linde Fietsen.

 

Het team ‘Rock around the Clock’ (zie foto), bestaande uit Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Gijs Baller, won door in totaal 149 vogelsoorten te vinden, gedurende 24 uur non-stop vogelen. Team ‘Birding by Jizz’, bestaande uit Steven Wytema, Vera Wiarda en

 

Mieke Kranstauber, heeft het meeste geld opgehaald voor de strandbroeders: 1.145 euro. Samen zagen de teams maar liefst 177 vogels en evenaarden hiermee het Texelse dagrecord!

 

De jury had een eervolle vermelding voor team de ‘Jonge Hondjes’ (zie foto onder rechts), vier jonge Texelaars, die in beide categorieën als tweede eindigden. “Dit hadden we niet verwacht,” zegt Koen Stork (14) uit De Cocksdorp, moe maar tevreden. “We zagen twee casarca’s, daar moet je echt mazzel voor hebben. Maar wij kennen natuurlijk alle sluiproutes van ons eiland. Dat heeft ons vast geholpen. Volgend jaar nemen we revanche en gaan we voor de winst.”

 

 

Texel Big Day is voor het eerst georganiseerd door Vogelinformatiecentrum Texel en Nationaal Park Duinen van Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

 

Genieten van vogels

Deze tweede editie van het Wadden Vogelfestival bracht weer veel bezoekers naar Texel. Monica Ralling van Nationaal Park Duinen van Texel: “Vogelliefhebbers van alle leeftijden genoten van talloze bijzondere vogels via een speciaal door het Wadden Vogelfestival uitgezette vogelroute.” Bezoekers gingen vooral naar de vogelkijkpunten in de Slufter en De Geul, de pareltjes van het Nationaal Park Duinen van Texel. Maar ook andere mooie plekken van Texel, zoals de ‘vogelboulevard’ Utopia, waren in trek.

 

“Vorig jaar zijn we gestart met het Wadden Vogelfestival om meer mensen het plezier van het vogels kijken te laten ervaren. Iedereen kan 12 en 13 mei 2018 alvast in zijn of haar agenda zetten, want de 3e editie van het Wadden Vogelfestival gaat er komen!” Monica Ralling van Nationaal Park Duinen van Texel

 

 

Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vormde wederom het epicentrum van het Wadden Vogelfestival, als startpunt van vogelexcursies en met een verrekijkershow waar liefhebbers hun hart konden ophalen. Nieuw dit jaar op de vogelroute was de natuurboerderij Plassendaal in natuurgebied Waal en Burg. Samenwerking met dit boerenbedrijf in de polder maakt het mogelijk voor bezoekers om weer andere soorten vogels te zien.

 

Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel kijkt terug op een geslaagd weekend: “Heel bijzonder dat de roodstuitzwaluw, de draaihals én de bedreigde strandplevier gezien zijn. Onverwachte bonussen voor vogelaars. Ik heb fanatieke vogelaars, zoals ikzelf zien genieten. Maar ook jonge beginnende vogelaars de liefde voor het vogelen zien ontdekken.”

 

Bekijk (binnenkort) meer foto's op de Facebookpagina van Texel Big Day en het Nationaal Park

 

Fotocredits: Harvey van Diek