NLdoet schoonmaakactie in De Slufter

05 maart 2018

Het is een traditie aan het begin van het broedseizoen: enthousiaste vrijwilligers helpen de boswachter van Staatsbosbeheer om zwerfafval te ruimen uit het bijzondere natuurgebied De Slufter. Zo geven we samen de bijzondere vogels op Texel een veilige en gezonde leefomgeving en kunnen de bezoekers optimaal genieten van de natuur.

Elke winter loopt De Slufter een aantal keer vol met zeewater uit de Noordzee. Dit water voert allerlei natuurlijke materialen mee. Bruine algen, knotswier en riemwier, maar ook dode dieren, zoals resten van schelpdieren, krabben, vogels en vissen. De rottende resten van het natuurlijke materiaal zorgen in De Slufter voor bijzondere leefomstandigheden voor vogels en zeedieren. Hoe dikker de lagen rottend materiaal, hoe meer soorten er van profiteren.

Samen tegen zwerfafval

Het water voert helaas niet alleen natuurlijk materiaal mee, maar ook zwerfval. Zeker met een flinke storm kan er veel afval in De Slufter terecht komen. Jaarlijks levert de schoonmaakactie zo’n 15 tot 25 m3 aan afval op. Grote stukken plastic, piepschuim, glas, verpakkingsmaterialen.

Jan van de Venis, voorzitter Nationaal Park Duinen van Texel:

“Wij zijn heel blij met alle vrijwilligers die jaarlijks Staatsbosbeheer helpen om de unieke natuur van De Slufter afvalvrij te houden. “Zo optimaliseren we de omstandigheden voor planten en dieren en kunnen bezoekers van het gebied ongestoord genieten van de natuur.”

Doe je mee?

Meld je dan aan via texel@staatsbosbeheer.nl. De grote schoonmaakactie wordt dit jaar gehouden op de landelijke NLdoet vrijwilligersdag, zaterdag 10 maart van 9.30 tot 13.00 uur. Verzamelen aan de overzijde van de trap aan het eind van de Slufterweg. Daarna wordt je harde werk uiteraard beloond met een lekkere warme kop soep van Café Restaurant De Slufter. Lees meer op NLdoet.nl