Natuureiland Texel 2023

13 april 2023

Leuk nieuws: Natuureiland Texel 2023 is uit! Het magazine ligt al op de TESO, bij VVV Texel, Ecomare, het Vogelinformatiecentrum, Natuurcentrum de Marel en bij onze gastheren.

Download hier de digitale versie 'Natuureiland Texel 2023'

Mensen komen om verschillende redenen naar Texel. En vaak meer dan één keer. Dat is niet voor niets; het eiland heeft ongekende natuurschatten. In dit magazine geven we je tips om natuurgebieden te ontdekken die je nog niet kende. En invalshoeken om die plekken met andere ogen te bekijken. De dynamische natuur, die onder invloed van wind en zee continu in beweging is, maakt Texel bijzonder en een plek om vaker te bezoeken.

Veel mensen komen voor de natuur en vooral voor de heerlijke rust die er heerst. Die lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is allerminst het geval. Er wordt zichtbaar en minder zichtbaar hard gewerkt om rust te creëren, ruimte te bewaren en natuur te beschermen.

Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren is rust van groot belang. Daarom sluiten we in het broedseizoen gebieden af waar vogels broeden. Bezoekers vragen we om zorgvuldig met de natuur om te gaan en er rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je met je hond op pad gaat. Zo kunnen we samen genieten van de broodnodige rust. Mens en dier.

In deze editie van Natuureiland Texel laten we ook zien hoe boeren en natuurbeheerders elkaar nodig hebben voor het beheer van graslanden in natuurgebieden. Ook kun je lezen dat de gemeente Texel al jaren uit eigen beweging werkt aan natuurlijke stranden die bijdragen aan grotere biodiversiteit. Verder lees je hoe onderzoek ons helpt de Waddenzee beter te begrijpen en hoe bijzonder tuunwallen zijn, de bijzondere erfafscheidingen die je vooral in het Hoge Berggebied aantreft.

Al lezend kom je erachter dat er nog veel meer te ontdekken valt. Bijvoorbeeld hoe mooi Waalenburg is in alle seizoenen. Of hoe je van de vele vogels kunt genieten, ook als je geen vogelaar bent. Tot slot geven we je tips om er met het hele gezin op uit te gaan.

Ik hoop dat je mooie plekken ontdekt. Of je nou voor het eerst op Texel bent, hier elk jaar komt of al generaties lang op Texel woont.

Masja Gielstra,

Coördinator communicatie & educatie

Nationaal Park Duinen van Texel