Spelregels

Om ons Nationaal Park voor iedereen aantrekkelijk te houden, zijn er wat spelregels die we graag onder je aandacht willen brengen. Deze regels zijn bedoeld om de natuur te beschermen waar dat nodig is en bezoekers maximaal te kunnen laten genieten waar dat mogelijk is.

Zonering

Het Nationaal Park Duinen van Texel is verdeeld in zones. Die hebben betrekking op het gebruik en dat is weer afhankelijk van de natuurwaarden en kwetsbaarheid van het betreffende gebied. Er zijn gebieden waar je lekker kunt rondstruinen en ook delen waar we de kwetsbare natuur beter moeten beschermen en die beperkter (of niet) toegankelijk zijn. Op het kaartje kun je zien waar je wat mag.

  • Groen: gebieden om te struinen
  • Oranje: gebieden met veel fiets-, wandel en ruiterpaden, inclusief atb-pad
  • Geel: gebieden met minder paden en alleen toegankelijk voor aangegeven gebruik

Voorbereid met de hond op pad

Hij mag komen waar jij mag komen. Als jij in een gebied op de paden moet blijven, dan geldt dit dus ook voor je hond. Lees meer

Blijf op de paden

Zeker in gebieden met kwetsbare natuur is het belangrijk dat je op de paden blijft. Er zijn volop wandel-, fiets- en ruiterpaden dus je hoeft niet bang te zijn dat je onvoldoende ziet of kunt doen. Fiets mag op de daarvoor bestemde (fiets)paden en op het bewegwijzerde mtb-pad.

Wildkamperen

Texel biedt geen mogelijkheden voor wildkamperen. Dit betekent echter niet dat je niet in het duin- of bosgebied kunt kamperen. Er zijn diverse campings met mooie natuurterreinen waar je terechtkunt. Onze gastheren ontvangen je graag.

Stiltegebied

Een groot deel van het bos en het Nationaal Park Duinen van Texel valt onder Stiltegebied. Een stiltegebied is een beschermd gebied in de natuur. Dit zijn gebieden waarin de geluidsbelasting door toedoen van menselijke activiteiten zo laag is dat de in dat gebied heersende natuurlijke geluiden niet of nauwelijks worden gestoord. Voor activiteiten in een Stiltegebied met geluid harder dan 40 dB moet een ontheffing worden aangevraagd.

Om zo goed mogelijk de natuur beschermen en daarnaast voor recreanten waardes als rust en stilte te koesteren is het goed om terughoudend te zijn met het maken van muziek in natuurgebieden, ook als deze onversterkt is. Recreatieterreinen als de speelweide van Het vierkante stuk, het Barbecueveld en de recreatieweides in het Krimbos zijn wel geschikte plekken om in kleine kring onversterkt muziek te maken.