Rolstoelen en scootmobielen

In het Nationaal Park Duinen van Texel zijn veel voorzieningen toegankelijk gemaakt voor mensen met een functiebeperking.

De Slufter

De Slufter is vanaf de hoofdingang goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of booster. Naast de trap ligt een hellingbaan en in de kwelder is het hoofdpad verstevigd met matten tot aan de Slufterbollen. Bij het naastgelegen Sluftercafé is een strandrolstoel te leen. Het vogelkijkpunt bij de Oorsprongweg is via een vrij steile helling toegankelijk per gemotoriseerde rolstoel of scootmobiel.

Uitkijkpunten

In het duingebied De Geul in het zuiden van Texel is bij de toegang tot de Horsmeertjes een uitkijkpunt voor rolstoelers. Vanaf dit hoger gelegen punt kun je heel goed de duinen en de vogels in de omgeving bekijken. Dit geldt ook voor het uitkijkpunt Kampeersnol aan het Westerslag in de Dennen, bij bospaviljoen Het Turfveld. Vanaf hier kijk je tot aan zee.

De Dennen

In het bos is op de barbecueplaats aan de Randweg een set ingericht voor rolstoelgebruikers. Verder is ook de speelweide met speeltuin aan het Vierkante Stuk goed toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Op beide plaatsen zijn toiletten die rolstoeltoegankelijk zijn.

Vanaf de invalidenparkeerplaatsen aan de Monnikenweg is het aangepaste vogelkijkscherm bij de Ploegelanden te bereiken.

Informatiecentrum

Natuurmuseum Ecomare, waarvandaan veel excursies door het Nationaal Park starten, is toegankelijk voor rolstoelen. De korte wandeling (1 km) door het duinpark bij het museum bevat enkele hellingen, maar is wel geschikt voor gemotoriseerde rolstoelen en boosters.

Wandelpaden

De wandelpaden in de Seeting, het duingebied tussen Ecomare en De Koog, zijn geschikt voor gemotoriseerde rolstoelen en scootmobielen. Dat geldt ook voor het wandelpad van Loodsmansduin naar strandpaal 9 en voor de Bleekersvalleiwandeling. Rolstoelers en boosters gaan daar deels over het fietspad in plaats van over het tracé in de bosrand. De hekken die hier staan om fietsers te weren, zijn per scootmobiel het best te passeren wanneer je er achteruit in rijdt.

Excursies op maat

Op verzoek levert Staatsbosbeheer excursies op maat voor mensen met een beperking die niet met de reguliere excursies mee kunnen. Rondleidingen kunnen worden geboekt via EcoMare, 0222-317741.

Naar het strand

Een aantal strandopgangen is toegankelijk voor (elektrische) rolstoelen. Op de strandslagen van paal 9, 12 en 15 zijn strandrolstoelen beschikbaar. Die kun je maximaal twee uur gebruiken tegen een vrijwillige bijdrage. Let op: je moet ze wel duwen. Van Hemelvaartsdag tot half oktober liggen betonplaten vanaf het strandslag naar de waterkant. In de winter is de begaanbaarheid veel minder goed.

Elektrische strandrolstoel

Wil je zelf rijden, dan kun je bij de strandslagen 17 en 28 een elektrische strandstoel huren. Dat kost € 20,- voor één uur en € 30,- voor twee uur. Bij beide paviljoens staat één StrandHopper en een Cadweazle.

Meer informatie over de toegankelijkheid van Texel, prijzen en reserveringen vind je via de Stichting Integratie Gehandicapten Texel.