Natuureiland Texel 2024 is uit!

27 maart 2024

Het eerste magazine werd door burgemeester Pol in ontvangst genomen uit handen van Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel. Het magazine staat boordevol interessante weetjes over de bijzondere flora en fauna op het eiland en tips om hiervan te genieten.

Het magazine ligt vanaf Pasen op de TESO, bij VVV Texel, Ecomare, het Vogelinformatiecentrum, Natuurcentrum de Marel en bij onze gastheren.

Download hier de digitale versie 'Natuureiland Texel 2024'

 

Thuis op Texel

'We naderen Texel. (…) We wensen u een fijn verblijf op het eiland en voor de Texelaars: welkom thuis.' Met die gesproken boodschap op de achtergrond vaart de veerboot van TESO de Texelse haven binnen. Het hart van veel mensen aan boord maakt een vreugdesprong bij het horen van die woorden. Eindelijk weer op Texel. Veel mensen voelen zich thuis op het eiland. ‘Echte’ Texelaars, van wie de familie al generaties op het eiland woont, en ‘import’-Texelaars die hier zijn gekomen vanwege de liefde, de natuur of hun werk. Allemaal willen ze nooit meer weg. Veel bezoekers en gasten komen hier meer dan eens. Er valt dan ook veel te ontdekken en te beleven. En elk seizoen en ieder natuurgebied heeft zo zijn eigen parels.

In onze huidige tijd kom je met GPS overal. Vroeger was dat wel anders: toen gaven de bewoners duinen en paadjes een naam om de plek aan te duiden. Die veldnamen zijn niet statisch, maar bewegen mee in de tijd. Ze veranderen, verdwijnen, verschijnen en verschuiven. Dus kijk niet vreemd op als een Texelaar je de weg wijst met aanwijzingen waar Googlemaps niets mee kan.

Ook planten en dieren voelen zich thuis op Texel. Sommige soorten hebben hun vaste plek op het eiland, andere komen alleen in dewinter of in de zomer langs, zoals de grote stern en de tapuit. Zij
hebben specifieke omstandigheden nodig om te broeden en hun jongen te laten opgroeien en die vinden ze op Texel. Als een van de weinige plekken in Nederland. Samen zorgen we ervoor dat die bijzondere plekken bewaard blijven. Bijvoorbeeld door tijdens het broedseizoen sommige paden of
gebieden af te sluiten voor bezoekers, zodat deze soorten de rust krijgen die ze nodig hebben. Andere terreinen zijn minder kwetsbaar en daar is iedereen juist welkom om de natuur te beleven.
Zoals de Tureluur en Schettersweid in het Texelse bos waar je vanaf het mooie nieuwe fietspad van orchideeën en andere zeldzame planten kunt genieten. Of ervaar van dichtbij hoe mooi een lepelaar
is als je met de boswachter mee op excursie gaat op De Schorren.

Nog veel meer redenen om je thuis te voelen op Texel vind je in deze editie van Natuureiland Texel.

Veel leesplezier!

Masja Gielstra

Coördinator communicatie & educatie
Nationaal Park Duinen van Texel

Dit magazine komt tot stand door Nationaal Park Duinen van Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare, VVV Texel, Gemeente Texel en het Vogelinformatiecentrum.