Maak kennis met gastvrouw Sabien Bosman

Sabien Bosman kookt graag met lokale producten uit haar directe omgeving en maakt mensen blij met haar culinaire improvisaties.

‘Ik hou van natuur met een verhaal’

Haar balkon is een groene oase in hartje Den Burg. Knus en kleurig. Gezellig zitje met overal potten vol fleurige bloemen, op tafel een schaal zelfgebakken koekjes. In een hoek staan bakken met zilte groenten, haar nieuwste project. ‘Zo’n beetje alles om je heen hier is eetbaar. Ja inderdaad, ook alle bloemen die je ziet.’ Sabien Bosman is cateraar en kookt graag met lokale producten uit haar directe omgeving.

Via nogal wat omzwervingen kwam Sabien Bosman twee jaar geleden op Texel terecht. ‘Ik was na een lange relatie weer alleen, had geen baan en zou diep in de Schotse hooglanden een landgoed gaan beheren. Toen ik er aankwam, was ik onder de indruk: de omgeving was prachtig, maar eenzaam. Heel eenzaam. Al snel besefte ik die eenzaamheid niets voor mij was en was ik terug in Nederland. Via Annette van Ruitenburg kwam ik op Texel, dat ik alleen van vakanties kende. Annette is culinair journalist en schrijfster van kookboeken en bij Eat & Read-sessies, die ik in vanuit mijn vorige woonplaats Egmond aan den Hoef in Haarlem organiseerde, heb ik vaak uit haar boeken gekookt. Zij introduceerde me op het eiland en ik was onmiddellijk enthousiast. De Texelaars zijn hartelijk en warm, maar je moet wel wat brengen en niet alleen halen. Het mooist is als je iets kunt toevoegen dat er nog niet is. Ik doe dat met mijn culinaire improvisaties en het organiseren van diners op bijzondere locaties en met bijzondere gerechten. Het zit in mij dat ik mensen graag blij maak.’

Gastvrouw

Sabien heeft naar eigen zeggen een liefde voor het gastvrouwschap. ‘Die heb ik ontwikkeld toen ik in Amsterdam in een boekwinkel werkte. Het was leuk te ontdekken dat je mensen blij kunt maken, ook met een boek. Het gaat er vooral om dat je mensen enthousiasmeert voor wat je zelf leuk vindt. Als dochter van een leraar biologie ben ik opgegroeid met bloemetjes en bijtjes. In mijn jeugd was ik altijd buiten en gingen we regelmatig orchideeën zoeken. In Frankrijk ben ik me gaan verdiepen in eetbare bloemen. Ik ben voortdurend aan het experimenteren met andere soorten en nieuwe gerechten. Sinds ik op Texel woon, kweek ik zilte groenten. Fascinerend om te zien wat er groeit op zilte grond en hoe lekker dat is.’ Dagelijks om zeven uur wandelt de geboren Heerhugowaardse over het strand. ‘Inmiddels heb ik daardoor al flink wat geleerd over de eilandnatuur, maar ik ben net een spons. Ik wil nog veel meer weten! Daarom wilde ik me opleiden tot gastheer van het Nationaal Park. Ik hou van natuur met een verhaal en in het park zijn veel plekjes met een mooi verhaal. Wist je bijvoorbeeld dat sommige gebieden in het Texelse bos zo nat zijn, omdat daar voortdurend grondwater omhoog borrelt? Heel interessant. En zoals gezegd, het gastvrouwschap zit in mijn genen. Ik maak graag gasten enthousiast voor de natuur in het Nationaal Park. Zoveel diversiteit op zo’n beperkte oppervlakte is bijzonder.’

Staal Catering

Ondanks haar passie voor koken, ziet Sabien een eigen restaurant niet meer zitten. ‘Ik heb vier jaar een restaurant gehad in Haarlem, maar het me paste niet. Ik wil vrij zijn en improviseren. Mensen verrassen.’ Met haar bedrijf STAAL Catering verzorgt zij sinds haar komst naar Texel maaltijden, buffetten en hapjes voor feesten, vergaderingen en andere bijeenkomsten. Daarnaast werkt Sabien parttime bij natuurwinkel Ekoplaza en organiseert zij themadiners op bijzondere locaties, in samenwerking met partners als IVN Natuureducatie en Staatsbosbeheer. ‘Ik heb bijvoorbeeld een lunch georganiseerd op schapenboerderij De Waddel en een Dennendiner gekookt in het bos, waarbij ik bijvoorbeeld zelfgemaakte berkensaplimonade schonk en een stoof serveerde met dennennaalden als smaakmaker.’ Het liefst kookt ze Zuid-Mediterraans, maar dan zoveel mogelijk met producten van hier. ‘Ik vind het een uitdaging om te experimenteren met lokale varianten.’ Sinds kort organiseert ze ook wadloopexcursies met De Vriendschap. ‘Dan stappen we af op een drooggevallen zandplaat om te ontdekken wat je daar zoal tegenkomt en om kokkeltjes te zoeken en te eten.’

Sprokkeltocht

Als ze op locatie kookt, gaat het niet alleen om het eten. ‘Ik ga altijd voor de combinatie van natuur en eten. Alleen eten is niet genoeg. Juist de verbinding met de omgeving maakt het zo leuk. Als je wandelt, ontdek je veel meer en heb je oog voor details die je anders niet opvallen.’ Haar passie voor eten uit de natuur en het genieten van de omgeving deelt Sabien via de door haar ontwikkelde Sprokkeltocht: een fietstocht over het eiland, waarbij de deelnemers aan de hand van een routekaart zelf hun ‘lunch’ bij elkaar sprokkelen. ‘Natuurlijk is het niet de bedoeling dat toeristen massaal de natuur leegroven van alles dat eetbaar is. Het gaat er vooral om dat ze ontdekken wat er allemaal groeit en wat je welk gerecht je daarmee zou kunnen maken. Sprokkelen betekent voor mij ook het verzamelen van goede producten bij Texelse kwekers en telers.’

Nieuwsgierig naar de kookkunsten van Sabien? Via de Facebookpagina ‘STAAL kookt op locatie’ blijf je op de hoogte waar en wanneer Sabien weer een lunch of diner organiseert en op haar website staalcatering.nl vind je meer informatie over de catering-mogelijkheden.