Zelf aan de slag

Je eigen Texelse tuin

Wil je graag zelf aan de slag met Tuinen van Texel? Binnenkort vind je hier een uitgebreide plantenlijst met een overzicht van Texelse planten en hun eigenschappen. Net zoals het Nationaal Park veel verschillende landschappen heeft, met eigen flora en fauna, geldt dit soms ook voor je tuin. De lijst is zo opgesteld dat je voor elk tuintype planten kunt vinden. Het zijn soorten die het goed doen op Texel (ze komen er ten slotte al jaren voor). En minstens zo belangrijk: op de lijst staat ook voor welke dieren dit nuttige plantjes zijn.

E-learning 'een levendige tuin' van IVN

Hoewel een Texelse tuin natuurlijk typisch iets is voor Texel, ligt de basis van een levendige tuin vooral in de manier van tuinieren, meer natuurlijk. Ben je nieuwsgierig hoe dit werkt? Er zijn veel (online-)cursussen die je de basis uitleggen. Wij adviseren 'Aan de slag met een levendige tuin' van de IVN-academie.

Handleiding Tuinen van Texel

Met een levendige tuin zijn we al een heel eind op de goede weg, maar hoe maak je het nou typisch Texels? En hoe zorg je ervoor dat typisch Texelse insecten, zoogdieren en vogels dol zijn op jouw tuin? Daarvoor hebben we een aantal handige tips verzameld die je leest in de handleiding.

  • Lees hier de handleiding Tuinen van Texel (volgt binnenkort)

Bestel hier jouw gratis zakje Tuinen van Texel zadenmengsel

Wil jij ook een stukje Tuinen van Texel inzaaien? Samen met Cruydthoeck hebben wij een zadenmengsel samengesteld. Met een zakje kun je ongeveer 2 tot 4m2 meter inzaaien. De ingrediënten vind je hier. Wil jij graag een zakje ontvangen? Wij sturen de eerste 100 zakjes gratis op, maar je mag natuurlijk een vrijwillige bijdrage doen aan Stichting Vrienden van Nationaal Park Duinen van Texel. zodar wij nog meer zaden beschikbaar kunnen stellen: NL17RABO0150948239 t.n.v. Stichting Nationaal Park Duinen van Texel.

Voor - en achternaam *
Adres *
Postcode + woonplaats *
E-mailadres (niet verplicht)
Wil je de nieuwsbrief van Nationaal Park Duinen van Texel ontvangen?
* verplicht

Alle lijstjes en tips zijn te vinden op de website www.tuinenvantexel.nl die het Nationaal Park en IVN Natuureducatie gezamenlijk hebben ontwikkeld, en in de flyer die op verschillende locaties beschikbaar is.

Op Texel zijn overal natuurgebieden, maar er is een grote variatie in landschappen. Zorg dat je tuin daarop aansluit. Toch zijn soms aanpassingen nodig. Op Texel waait het bijna altijd. Dan is het handig om een windsingel om je tuin aan te leggen. Daarvoor kun je inheemse soorten gebruiken die het hier goed doen, zoals elzen, esdoorns en berken, aangevuld met bijvoorbeeld vlier en meidoorn. Die laatste is heel interessant voor vogels.
Woon je in Den Burg of in het centrum van een ander Texels dorp? Dan maakt het niet zoveel uit of je voor een duintuin of een bostuin kiest. Alles is waardevol, zolang het maar geen tegels zijn. Wel is het belangrijk dat je goed zorgt voor de bodem. Op Texel verdient dat zeker extra aandacht, vanwege de wind en het zand.


Iedereen met een tuin kan daar een Texelse Tuin van maken. Jij ook! We helpen je graag op weg. Alles wat je nodig hebt om van jouw tuin een Texeltuin te maken, vind je hier: een plantenlijst, tuincentra waar je de zaden of planten kunt kopen en een handleiding. Hoe kun je gebruikmaken van regenwater? Hoe richt je plekken in voor nuttige diertjes? Je leest het allemaal bij de tips.

Downloads [volgen]

Checklist Jouw Texelse Tuin - Is jouw tuin al een échte Texelse Tuin?

(Volgt binnenkort) Jouw Texelse Tuin tips - Met deze tips kan iedereen een Texelse Tuin maken

(Volgt binnenkort) Plantenlijst - Welke planten passen het best bij de natuur op Texel?

Promotiematerialen

Ben je enthousiast over Tuinen van Texel en vind je ook dat meer mensen hierover zouden moeten weten? Met de onderstaande posters, folders en losse afbeeldingen kun je ons helpen om Tuinen van Texel in de omgeving onder de aandacht te brengen. Namens de natuur in het Nationaal Park: dankjewel!