Typisch Texelse soorten

Op Sien Tessels

Er zijn verschillende soorten insecten, zoogdieren en vogels die het liefst typisch Texelse planten en omstandigheden opzoeken voor voedsel en nestgelegenheid.

Texelse zandbij

Een van die soorten is de Texelse zandbij. Zoals de naam al zegt, is dit een bij die een gangetje graaft in het zand en graag een prettig, zanderig stukje heeft. Als je zulke plekken in je tuin maakt, kan de zandbij er terecht. [link naar handleiding].

De planten die de Texelse zandbij nodig heeft zijn achtereenvolgens muizenoor, biggenkruid, klein streepzaad, leeuwentand en havikskruid. Deze zogeheten composieten volgen elkaar op in bloei en geven de bij voor een lange periode voedsel.

foto: Denise Willemstein


De tjakker (de merel)

Merels zijn vogels die iedereen wel kent uit de tuin, maar je ziet ze steeds minder. Ze zijn typisch voor Texel en hebben zelfs een Texelse naam: de Tjakker. Deze vogels zijn dol op bessen en je maakt ze dus blijk met verschillende bessenstruiken zoals de sleedoorn en de meidoorn. Deze struiken helpen bovendien goed om de Texelse wind tegen te houden!

De glasvleugelpijlstaart

De rups en vlinder komt vooral voor op zanderige grond bij duinen en hei langs de kust. In het binnenland kom je deze dus niet zo snel tegen, maar op Texel maak je zeker kans deze in je tuin te zien! Wil je de kans vegroten, zorg dan voor bijvoorbeeld 'echte koekoeksbloem', kamperfoelie of slangenkruid. Zowel de rups als de vlinder herken je aan de bijzondere lange punstaart.

Wist je dat de glasvleugelpijlstaart een nachtvlinder is die overdacht actief is?

foto: Denise Willemstein