Bekijk de veelgestelde vragen

Meer over de Tuinen van Texel

Wil je iets weten over het project Tuinen van Texel of heb je een vraag over je eigen Tuin van Texel (in spé)? Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen verzameld en beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en stel je vraag.

Wanneer is een tuin een Tuin van Texel?

Een Tuin van Texel is gifvrij en biedt schuil- en nestelplekken voor dieren die in de omgeving voorkomen. Je vindt er dan ook planten die van origine in Nederland voorkomen en die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Wil je weten wanneer jouw tuin een echte Tuin van Texel is?

Doe dan de Tuinen van Texel-check! [volgt]

Waar vind ik Tuinen van Texel planten voor in mijn tuin?

Diverse kwekers en tuincentra op Texel en online verkopen de Tuinen van Texel-planten van de inspiratielijst. De ‘Tuinen van Texel-pakketten’ vind je bij het 'Wild en Inheems'-assortiment.

Zijn de planten in de lijn Wild & Inheems en in het Tuinen van Texel-plantenpakket biologisch gekweekt?

De planten in de lijn Wild en Inheems zijn niet biologisch gekweekt. Wel hebben zij het milieukeurmerk ‘On the way to planetproof’. Dit houdt in dat in alle processen van het kweekproces gekeken wordt naar de mogelijkheid om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Van plasticgebruik en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot turfarm kweken. Neonicotinoiden, gewasbeschermingsmiddelen met ernstige negatieve invloeden op insecten, worden in ieder geval nooit gebruikt.

Vaste plantenkweker Griffioen, die de planten aan de tuincentra levert, is constant in ontwikkeling om de opkweek nog duurzamer te maken. De zaden waarmee de planten worden opgekweekt, zijn afkomstig van Cruydt-Hoeck.

Mijn tuin is al een Tuin van Texel, hoe kan ik toch nog bijdragen?

Heb jij al een Tuin van Texel en ben jij daar trots op? Dan kun jij een mooi voorbeeld voor anderen zijn! Meld het bij ons en stuur een mooie foto op. Mogen mensen jouw tuin bekijken om zich te laten inspireren, bijvoorbeeld tijdens een open tuinendag? Ook dat horen wij graag. En misschien kunnen we je toch nog verrassen met soorten op de lijst die je nog niet kende.

Ik weet een goede plek voor een openbare voorbeeldtuin, wat kan ik doen?

Weet jij een perfecte plek voor een openbare voorbeeld-Tuin van Texel? We horen het graag! Neem contact op met Masja Gielstra: m.gielstra@ivn.nl 

Wat zijn ‘inheemse en gebiedseigen’ planten?

Inheemse planten komen sinds lange tijd van nature in Nederland voor. Er bestaat een bijzondere wisselwerking tussen deze planten en onze inheemse insecten. Zij hebben elkaar nodig voor voedsel en bestuiving. Ze zijn genetisch daarom ook helemaal op elkaar afgestemd. Gebiedseigen planten zijn inheems, maar komen alleen in specifieke gebieden in Nederland voor. Bijvoorbeeld in de bijzondere natuur van Nationaal Park Duinen van Texel. En omdat Texel een eiland is, maakt dat de inheemse planten soms extra bijzonder. Je vindt deze planten op de plantenlijst.

Hoe is de plantenlijst van Tuinen van Texel samengesteld?

De plantenlijst van de Tuinen van Texel is samengesteld door een bevlogen team van liefhebbers van lokale wilde planten van IVN Natuureducatie, IVN Texel, Plantenwerkgroep Texel, Staasbosbeheer en Natuurmonumenten.

Krijg ik last van extra veel insecten in mijn Tuinen van Texel?

De natuur is een kringloop van eten en gegeten worden. In een Tuin van Texel is alles in balans. Met meer bloemen trek je insecten aan. Komen er meer insecten en heb je ook heesters en bomen? Dan volgen de vogels en andere kleinen dieren al snel. Deze eten de insecten deels weer op. Zo ontstaat er een tuin vol leven waar jij volop van kan genieten.

Waar vind ik hulp bij het ontwerpen van een Tuinen van Texel?

Wij kennen wel een aantal professionals die je daar bij kunnen helpen. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact. Ben jij een professional met veel kennis van natuurlijk en inheems tuinieren? Dan maken we graag kennis met je.

Ik heb geen groene vingers, kan ik toch een Tuin van Texel maken?

Een Tuin van Texel is groen en vraagt dus wel om bepaalde mate van onderhoud. Een goed ontwerp met de juiste plantenkeuze zorgt ervoor dat dit onderhoud beperkt kan blijven. Je kunt ook kiezen om een hovenier voor het onderhoud in te schakelen. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en zijn daarom relatief onderhoudsarm. Ons pakket bestaat uit relatief makkelijk planten, waardoor de kans op ‘mislukken’ heel klein is.

Ook kun je het komende jaar deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals workshops, inloopspreekuur van een hovenier, een 'Texelse Tuinenwandeling' door Nationaal Park Duinen van Texel, lezingen over inheemse en autochtone bomen en tips voor het oogsten van zaden en stekken van planten.

Ik heb planten van de plantenlijst 'over', kan ik er iemand blij mee maken?

Heb jij inheemse, gifvrije planten, heesters of bomen die je kwijt wilt? We horen het graag, want we denken na over een laagdrempelige manier om deze met elkaar uit te wisselen. Je kunt hierover mailen met Masja Gielstra: m.gielstra@ivn.nl 

Ik heb geen tuin, maar een balkon. Kan ik ook meedoen aan Tuinen van Texel?

Ook een balkon kan een Tuin van Texel worden. Kies voor de planten in pot voor inheemse varianten en je balkon zal tot leven komen en bijdragen aan de biodiversiteit in de buurt. Op de plantenlijst zie je welke planten geschikt zijn voor een pot.

Waar vind ik inspiratie voor een eigen Tuin van Texel?

Bijvoorbeeld in één van de voorbeeld-Tuinen van Texel! Kijk op deze pagina voor een overzicht.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Mail hem dan naar m.gielstra@ivn.nl.