Tuincentra en kwekers

Waar koop je jouw inheemse planten

Als je aan de slag gaat met jouw Tuin van Texel wil je waarschijnlijk graag weten waar je planten kan kopen die daarin passen. Verschillende Texelse tuincentra ondersteunen het idee om meer natuur in de tuinen van het eiland te brengen. Ook online kun je planten bestellen die voorkomen op de Tuinen van Texel-plantenlijst.

Toch zijn we er nog niet helemaal: om voldoende inheemse planten, heesters en bomen beschikbaar te krijgen, willen we zoveel mogelijk samenwerken met lokale en originele initiatieven. Bijvoorbeeld door het weghalen van zaailingen (jonge bomen) en die een nieuwe bestemming te geven. Of door het lokaal stekken en vermeerderen van planten en struiken. Heb jij een goed idee? Laat het ons weten!

Assortiment Wild en Inheems vanaf 22 april in de winkels op Texel en omstreken

Vasteplantenkweker Griffioen Wassenaar heeft samen met wildebloemenzaden-leverancier Cruydt-Hoeck het assortiment ‘Wild en Inheems’ ontwikkeld. Dit assortiment bestaat uit inheemse planten die hun oorsprong hebben in de Nederlandse natuur. Het is zorgvuldig samengesteld, in eigen kwekerij gekweekt en het voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid, waaronder de Planetproof-certificering. De planten worden geleverd in potten en trays van 100% gerecycled plastic. De perfecte aanvulling of basis dus voor jouw Texelse Tuin! Diverse planten uit het Wild en Inheems- assortiment staan ook op de plantenlijst van de Duintuinen. Deze planten zijn vanaf de derde week van april 2022 verkrijgbaar bij:

Uitbreiding assortiment Wild en Inheems

In 2023 wordt het assortiment Wild en Inheems uitgebreid met nog meer planten die voorkomen in Nationaal Park Duinen van Texel. Ook wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van het assortiment met inheemse heesters en bomen.

Andere verkooppunten

Ook andere tuincentra in Noord-Holland en webwinkels hebben inheemse zaden en planten in hun assortiment:

Planten, struiken en bomen:

  • Tuinplantencentrum Loef, Velserbroek
  • Wilde plantenkwekerij De Heliant
  • Sprinklr
  • Bureau Heggen

Zaden en bollen:

  • Tuincentrum de Oosteinde, Vijfhuizen
  • Cruydt-Hoeck
  • TuinJoop
  • De Bolderik

Hoor jij ook in dit rijtje?

Heb jij een tuincentrum of kwekerij in de regio en bied je ook planten aan uit de plantenlijst van Tuinen van Texel van het Nationaal Park en wil je vermeld worden op deze pagina? Neem dan contact met ons op.