Voorlichting en educatie

Voorlichting en educatie zijn belangrijk voor ons Nationaal Park. Ze ondersteunen het natuurbehoud en de natuurgerichte recreatie in het park. We organiseren doorlopend activiteiten voor bezoekers en bewoners om ze (nog) beter bekend te maken met de unieke natuurwaarden van ons park en de noodzaak om die te beschermen en door te ontwikkelen. Met al zijn verschillende landschappen, zoals duinen, kwelders, stranden en bossen, is het Nationaal Park een ideaal excursie- en veldwerkgebied. Voor individuele toeristen, maar ook voor groepen zijn er diverse verschillende programma's.

Interactief

Het hele jaar door worden in het Nationaal Park excursies en educatieve activiteiten georganiseerd. Wandelingen door natuurgebieden onder leiding van een gids, groepsactiviteiten en veldwerkprogramma's voor schoolklassen. De leerlingen gaan actief in de natuur aan de slag met bijvoorbeeld proefjes in de duinen, planten proeven in de Slufter, vogels kijken met een verrekijker en vissen met een groot garnalennet. In het kader van Nederlands als tweede taal onderwijs (NT2) is een Nationaal Park-programma ontwikkeld voor anderstaligen.

Informatief

Op veel fronten timmeren we aan de weg met voorlichting en educatie: er staan informatieborden bij de natuurterreinen en in het duinpark, er is een programma ontwikkeld voor militairen die in dit gebied een deel van hun opleiding krijgen (Joost Dourleinkazerne), via deze website bieden we informatie aan en via het magazine Natuureiland Texel dat jaarlijks verschijnt. Ook via social media informeren we gasten en Texelbezoekers over agenda-activiteiten in het Nationaal Park.