Het Wadden Vogelfestival

Het Wadden Vogelfestival is hét vogel-evenement van Nederland. Elk jaar vindt het Wadden Vogelfestival plaats op Texel, waarbij het gehele weekend in het teken staat van vogels. In 2023 is het festival op 6 en 7 mei.

Activiteiten in het weekend

Op het Wadden Vogelfestival is iedereen welkom, van jong tot oud! Zowel voor (beginnende) vogelaars als natuurliefhebbers is er genoeg leuks te doen. Onze top vijf activiteiten zijn:

  1. De vogelaarsmarkt in de Cocksdorp met een breed aanbod voor vogelaars, natuurliefhebbers en activiteiten voor kinderen
  2. De vogelexcursies die worden gegeven door professionele vogelaars
  3. De vogelkijkpunten die bemand zijn door vrijwilligers die jouw vragen over vogels beantwoorden. Op deze uitkijkpunten staan verrekijkers en een telescoop waarmee je goed zicht hebt op het gebied.
  4. De Texel Big Day op 6 mei, waarbij teams van maximaal vier personen binnen 24 uur opzoek gaan naar zoveel mogelijk vogelsoorten
  5. De lezingen die op de vogelaarsmarkt worden gegeven waarin je alles leert over vogelgerelateerde onderwerpen

Voor het goede doel

Ieder jaar wordt er naar aanloop van het festival geld opgehaald voor een goed vogeldoel. Dit jaar zijn dat de kustbroeders. De editie van 2023 staat in het teken van de Scholekster en de Grote Stern, die ieders hulp kunnen gebruiken. De populatie van de Scholekster daalt al jaren en verplaatst zich van wad- en weidegebieden naar de stad door factoren als klimaatverandering en gebrek aan voedsel. De Grote Stern leed in 2022 onder een hevige vogelgriepepidemie. Het was de eerste keer dat de vogelgriep in de broedtijd zo om zich heen greep. Om deze soorten vogels te helpen is het nodig om de leef- en broedomgeving te optimaliseren en de vogels aandachtiger te onderzoeken.

Met het opgehaalde geld worden onder andere broedeilandjes versterkt om het broeden aantrekkelijker te maken voor Sterns. Daarnaast worden er op platte daken speciale kuikendakjes geplaatst voor de scholekster, zodat jongen hier kunnen schuilen voor zowel de zon als voor roofdieren. Ook wordt er op Texel een zenderproject opgezet waarbij Texel Big Day teams hun eigen Scholekster een naam mogen geven. Zo kan iedereen de vogels in de westelijke Waddenzee volgen en dit geeft inzicht in het gedrag en de verstoringen van de soort.

Socials

Nieuw: het Wadden Vogelfestival heeft sinds dit jaar een eigen Instagram-account, waarmee je op de hoogte kan blijven van alle nieuwtjes rondom het festival. Neem eens een kijkje! @waddenvogelfestival

Kijk voor meer informatie op waddenvogelfestival.nl