Vogels kijken

Op Texel komen bijna 400 vogelsoorten voor. De gunstige ligging van het eiland op de westelijke Europese trekroute vanuit Siberië maakt Texel tot een belangrijk tussenstation. Hier kunnen trekvogels uitrusten en op het voedselrijke wad foerageren. Door het gevarieerde Texelse landschap, met polders, moeras, duinen en bos, is er voor elke soort wel een geschikt stukje natuur.

Regelmatig worden hier zeldzame vogels van de Rode Lijst met beschermde soorten waargenomen. Maar ook als je er geen verstand van hebt, is vogels kijken leuk! De meeste soorten die op Texel voorkomen vind je ook in het Nationaal Park.

Ga mee op excursie!

In (en om) het NP Duinen van Texel worden regelmatig vogelexcursies georganiseerd voor beginnende vogelaars en ervaren spotters. Met een gids bezoek je een aantal vogelrijke gebieden. Welke plekken worden bezocht, hangt onder meer af van de tijd van het jaar en het weer. De excursies zijn geschikt voor jong en oud. De meeste rondleidingen zijn wandelend, maar er zijn ook excursies waarbij er met een luxe minibus of auto’s wordt gependeld tussen verschillende hotspots.

  • De vogelherkenningsexcursies zijn vooral gericht op het leren herkennen van vogels, op uiterlijk en geluid.
  • De vogelexcursies XL zijn meer gericht op deelnemers die al wat (of veel) ervaring hebben met het kijken van vogels. Tijdens deze twee tot drie uur durende excursies worden regelmatig meer dan 120 verschillende soorten waargenomen.

In de activiteitenkalender vind je alle vogelexcursies.

Zelf op pad

Ga je liever zelf op pad om vogels te kijken? Hieronder vind je een aantal interessante hotspots in het Nationaal Park:

  • De Slufter. Unieke kwelder die in open verbinding staat met zee. Vaak lepelaars, kiekendieven en steltlopers.

 

  • De Muy. Duinen met meertjes. Grote kans op o.a. nachtegaal, sprinkhaanzanger, grasmus en kneu.

 

  • Duinen/strand in de noordkop. Vooral in de trektijd vind je hier veel zeldzame vogels.

 

  • Mokbaai en De Petten. Wad, kwelders en riet waar roofvogels, sterns, eidereenden, meeuwen en lepelaars zich goed thuis voelen.

 

  • De Geul en Horsmeertjes. Duinmeren en duinvalleien met bruine kiekendief, lepelaars, blauwborsten en baardmannetjes.

 

Ook buiten het Nationaal Park zijn er diverse interessante vogelhotspots. Je vindt ze hier.

Handig

  • Neem een verrekijker mee. Heb je er zelf geen? Dan kun je bij Ecomare of Vogelinformatiecentrum Texel een kijker in bruikleen krijgen.
  • Wil je mee op excursie? Opgave vooraf is noodzakelijk.
  • Honden hebben een verstorende invloed op vogels. Tijdens de excursies zijn ze niet toegestaan.

Meer weten over vogels op Texel? Op de website van onze partner Vogelinformatiecentrum Texel vind je alle vogelnieuwtjes van het eiland.