Highlights

Geen idee wat je wilt zien of doen in de Duinen van Texel? Op basis van feedback van onze bezoekers hebben we tien niet te missen activiteiten voor je op een rij gezet.

1. Ga wandelen

1. Ga wandelen

Al wandelend ontdek je pas echt hoe bijzonder ons Nationaal Park is! Door het hele duin- en bosgebied ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden die vrij toegankelijk zijn. De uitgezette wandelingen zijn bewegwijzerd met gekleurde palen. Iedere kleur staat voor een ander type pad of wandeling.

Ik ga wandelen

2. Pak de fiets

2. Pak de fiets

Over heel Texel ligt meer dan 140 kilometer fietspad. Ook door het Nationaal Park lopen diverse routes. Daarnaast zijn op Texel fietsknooppunten uitgezet, zodat je zelf een route kunt uitstippelen.

Ik ga fietsen

3. Bezoek Ecomare

3. Bezoek Ecomare

Dit natuurmuseum ligt midden in het Nationaal Park. Je ontdekt er alles over het duingebied, het Texelse landschap en de Wadden- en Noordzee. Ook worden er zeehonden, bruinvissen en vogels opgevangen. Er zijn vaste en wisselende exposities en activiteiten voor jong en oud.

Lees meer

4. Ranking the stars

4. Ranking the stars

Ga sterrenkijken! Texel is een van de weinige plekken in Nederland waar het echt donker is. Zoek een plekje in de duinen en ga er op een mooie, onbewolkte avond eens goed voor zitten. Bij het Observatorium (bij Ecomare) zijn regelmatig kijkavonden en kun je door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager naar de sterren kijken.

Ontdek Texel in het donker

5. Lepelaars spotten

5. Lepelaars spotten

Met zijn lepelvormige snavel, lange waadpoten en witte verenkleed is de lepelaar hét symbool van Nationaal Park Duinen van Texel. Er zijn drie broedkolonies op het eiland: in de Geul, de Muy en de Schorren. Regelmatig zie je op verschillende plekken lepelaars rondscharrelen. Vanaf het uitkijkpunt in De Geul, aan de kant van de Mokbaai, heb je zicht op de lepelaarskolonie die daar bivakkeert.

Bekijk de vogelkijkpunten

6. Ga mee op excursie

6. Ga mee op excursie

Over de Texelse natuur is veel te vertellen. Tijdens een rondwandeling met een gids word je een stuk wijzer. De weetjes die tijdens een excursie worden verteld, maken de omgeving nog interessanter. In de agenda vind je alle excursies.

Naar de agenda

7. Bezoek De Slufter

7. Bezoek De Slufter

Het beroemdste natuurgebied van Texel. Deze kwelder staat in open verbinding met de Noordzee en stroomt regelmatig onder water bij noordwesterstorm. Dat zorgt voor een bijzondere vegetatie met zouttolerante planten als lamsoor en zeekraal. Door het niet-afgesloten deel lopen diverse uitdagende wandelpaden. Tip: neem laarzen mee!

Lees meer

8. Picknicken in het bos

8. Picknicken in het bos

Koelbox mee naar de barbecueplaats, midden in het Texelse bos, en genieten maar! De barbecues op het veld zijn voor algemeen gebruik. Op het grasveld is voldoende ruimte voor een potje voetbal of andere spelletjes en er is een toilet aanwezig.

Lees meer over De Dennen

9. Vogels spotten

9. Vogels spotten

Het wordt steeds populairder, ook bij de jeugd: vogels kijken. Texel is de uitgelezen plek om dat te doen. Je kunt meerdere keren per week inhaken bij een excursie. Ook als je nog nooit hebt ‘gevogeld’ kun je mee on tour met de vogelherkenningsexcursie.

Lees meer

10. Bekijk de zonsopkomst

10. Bekijk de zonsopkomst

Je moet er wat voor over hebben, maar je krijgt er ook wat voor terug! Sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Vooral op rustige, onbewolkte dagen is dit een geweldige ervaring. Hier kun je exact zien op hoe laat de zon op Texel dagelijks opkomt en ondergaat.

Lees meer