Ontdek zelf de duisternis

Sterren kijken

Texel is een van de zeldzame plekken in Nederland waar het nog echt donker is! Een prima locatie om sterren te kijken dus. Op het eiland geldt de stelregel: donker waar het kan, licht waar het moet. Dat betekent dat er best veel plekken zijn waarvandaan je goed naar het heelal kunt kijken. Onze tip: zoek een mooi donker plekje in de duinen en kijk omhoog! Laat je ogen wennen aan het donker en bekijk de ontelbare sterren. Met de hulp van deze app (Android) weet je direct wat je ziet.

Sterrenwacht

In het observatorium van Volkssterrenwacht De Jager, bij Ecomare, kun je tijdens het winterseizoen met vaste telescopen of de vrijstaande binoculairkijker de sterren bewonderen. 's Zomers kun je overdag zonnevlammen of zonnevlekken observeren door de speciale zonnekijker.

Er worden regelmatig kijkavonden georganiseerd en af en toe lezingen. Meer informatie vind je hier.

Op pad met de speciale Texel in het donker kaart

Wandel of fiets zelf over het eiland naar de beste plekken om de duisternis te beleven. Speciaal voor jou maakten we een kaart met prikkelende doe-tips voor in het donker en de beste plekken voor o.a. glinsterende zeevonk en geurende kamperfoelie. Vind deze kaart bij één van onze Gastheren en -vrouwen van het Nationaal Park.

Met een gids op pad

Toch liever met een gids op pad? Er zijn veel verschillende opties, van schemerwandelingen tot nachtexcursies. Kijk in de excursiekalender voor het actuele overzicht.

Beleef de duisternis gezinstocht

Beleef de duisternis gezinstocht

Ga zelf op pad en doe de 'Beleef de duisternis gezinstocht'. Deze wandeling start vanaf de parkeerplaats van Ecomare in de schemering of het donker. Vertrouw op je zintuigen en baan je door de duinen, het bos en over het strand met deze interactieve tour!

Bekijk de wandeling

Nachtwandeling vanaf Ecomare

Nachtwandeling vanaf Ecomare

Doe de audio tour vanaf Ecomare en gebruik je zintuigen in deze nachtwandeling. 

De tour start bij de parkeerplaats van Ecomare. Laat je zaklamp maar thuis want met deze tour beleef je de nacht als een nachtdier! Deze tour is bedoeld voor (school)groepen met kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar.

Bekijk de wandeling