Plant- en diersoorten in het donker

Niet alleen de mens leeft met het ritme van dag en nacht, planten en dierensoorten reageren hier ook op. Veel nachtdieren zijn aangepast op leven in het donker door sterk ontwikkelde zintuigen. Denk maar aan het uitstekende gehoor van uilen en konijnen of de echolocatie van vleermuizen. Als je over het eiland loopt in het donker, is er een grote kans dat de volgende soorten niet onopgemerkt aan je voorbij gaan..

Teunisbloemen

De grote, gele bloemen in de Texelse duinen maken een bijzondere verandering mee. Zodra de zon ondergaat, draaien ze binnen een minuut hun bloembladen naar buiten. Door de felle kleur van de bladeren lijken ze wel licht te geven in het donker. Deze bloemen trekken hierdoor veel nachtvlinders aan, zoals gamma-uiltje, die voor bestuiving van de bloem zorgen. De volgende ochtend zijn de bloemen verwelkt, maar zullen de avond erna weer ‘bloeien’.

Je vindt deze bloemen op plekken waar de grond is omgewoeld, zoals de Nederlanden noordelijk van de boet van Hopman of in de buitenste nieuwe duinen van de Horspolders.

Kamperfoelie

Tijdens een avondwandeling met rustig weer zal je in veel gebieden in het Nationaal Park een sterke, zoete geur ruiken. Dit is de geur van kamperfoelie, een plant met witgele bloemen met roze uitsteeksels. Bovendien zijn de meeldraden en stempels van de bloem duidelijk te zien. Kamperfoelie komt verspreid in de duinen voor, in de bosrand en in duinstruwelen en heeft het talent om de hoogte in te slingeren en klimmen. De geur wordt sterker zodra het donker wordt en trekt zo veel nachtvlinders aan.

Nachtzwaluw

Nachtzwaluwen zijn actieve jagers zodra het donker wordt, met nachtvlinders en andere grote vliegende insecten als hun prooi. Je kan de vogel herkennen aan een ratelend geluid, wat je misschien eerst zou verwachten bij een kikker.

De nachtzwaluw heeft ook Texel als broedgebied gekozen en is nog te horen tot eind augustus. Daarna vliegen ze naar Afrika om te overwinteren.

Zeevonk

In de zomer heb je grote kans om een flikkering in de zee te zien. Dit is zeevonk! Zeevonk is een eencellig diertje dat bij beweging in het water groenwittig oplicht. Je kan het spontaan zien, maar wat kan helpen is beweging te maken met je handen of voeten door de branding. Als zeevonk beweegt zorgt een chemische reactie er namelijk voor dat hij licht uitstraalt. Dit is om vijanden af te schrikken.