Vogelen voor dummies

Zo veel verschillende vogels, en voor je ze goed hebt kunnen bekijken, vliegen ze alweer weg! Wil jij ook beginnen met vogelen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan zijn deze tips voor jou!

Tip 1: Gewoon beginnen!

Vogels zijn overal, dus vogelen kan je ook overal! Kijk eens door het raam naar buiten, vaak zie je dan al een paar soorten. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je vogelsoorten kan herkennen. Let eens op de kleuren van de vogels die je ziet, hoe zien hun veren eruit? Wat voor poten hebben ze, lange of korte pootjes? Zie je een grote vogel zoals een gans, of een kleine vogel zoals een mus? En wat voor kleur en vorm heeft de snavel? Hoor je hem fluiten? Wat voor toontje fluit de vogel?

Als je op de verschillen tussen de vogels let, is het later makkelijker om ze te herkennen!

Tip 2: Neem een verrekijker mee

Als je door een natuurgebied loopt of een vogel ziet hoog in de boom, lukt het niet om dichtbij te komen en de vogel goed te bekijken. Het kan ook zijn dat je niet van het pad af mag, of de vogel snel weg vliegt zodra je dichterbij komt. Een verrekijker schiet in deze gevallen te hulp: zo kun je op afstand blijven en toch ‘dichtbij’ de vogel komen om hem goed te bekijken! Bovendien maakt een verrekijker het vogelen extra leuk, doordat je ze beter kunt zien en zo sneller de vogel kan herkennen. Heb je er zelf geen? Dan kun je bij Ecomare of Vogelinformatiecentrum Texel een kijker in bruikleen krijgen.

Tip 3: Sta eens stil

Sta even stil wanneer je een mooie wandeling aan het maken bent door het bos of de duinen. Door stil te staan en je omgeving goed tot je te nemen, zul je veel meer vogels zien. Je hebt veel meer tijd om te kijken wanneer je stil staat: sommige vogeltjes zie je meer in struiken en laag op de grond en andere vogels juist bovenin de top van de hoogste boom! Als je stil staat kun je alles rustig bekijken en zie je dus meer. Bovendien schrikt beweging vogels af. Wanneer jij op een vlot tempo aan komt lopen zal de vogel al lang vertrokken zijn voordat jij hem hebt kunnen zien. Door stil te staan zullen vogels ook eerder geneigd zijn om verder te gaan waar ze mee bezig waren, zodat jij ze in alle rust kunt bekijken.

Tip 4: Welke vogel zie je?

Het is handig om tijdens het vogels kijken een boekje of je telefoon bij de hand te hebben. Zo kun je gelijk opzoeken welke vogel jouw aandacht heeft getrokken.

Het boekje Vogels van Texel bevat een complete lijst van ruim 380 vogels die op Texel gezien zijn. Ook lees je er informatie over de 35 vogelgebieden en 17 uitkijkpunten op Texel. Zo kun je gemakkelijk opzoeken welke vogel je ziet tijdens je wandelingen door het Nationaal Park en daar buiten. Ook kan je gratis bij o.a. het Vogelinformatiecentrum en de Marel een vogel zoekkaart meenemen.

Heb je liever geen boekje mee tijdens je wandeling? Geen probleem, er zijn ook verschillende apps die je helpen met het herkennen van vogels. Stel je loopt door de Slufter en je ziet een witte vogel met zwarte accenten en een bijzondere gebogen snavel. Wat voor vogel zou dat zijn? Met de Wadvogels app van Vogelbescherming Nederland kun je gemakkelijk opzoeken welke vogel je hebt gezien. Door aan te geven wat voor kleur en vorm de vogel heeft, hoe lang de poten van de vogel zijn en welke vorm de snavel heeft, zal de app je vertellen dat de vogel die je ziet de Kluut is!

Tip 5: Schrijf het op!

Naar mate je vaker gaat vogels kijken zal je steeds meer verschillende vogels zien. Het is leuk om dat bij te houden. Je kunt er dan later op terugkijken en zien waar je bepaalde vogels al eerder hebt gezien. Dit kun je natuurlijk gemakkelijk doen door een schriftje en een pen mee te nemen, maar het kan ook goed digitaal. Op de website waarneming.nl kun je zien welke vogels op welke plekken in Nederland gezien zijn door andere vogelaars. Met een eigen accounts kun je jouw waarnemingen in vastleggen: zo heb je altijd je overzicht bij de hand!

Tip 6: Ga mee op vogelexcursie

Meedoen met een vogelexcursie kan je helpen om snel meer te leren over hoe je vogels herkent. Ervaren vogelaars leggen je uit waar je op moet letten en hoe je vogels herkent aan het geluid dat ze maken of hoe ze eruit zien. Wil jij alles leren over vogelen en het herkennen van vogels? Bij Vogelinformatiecentrum Texel organiseren ze Vogelherkenningsexcursies. De ideale manier om kennis te maken met de vogels op Texel.