Vogelkijkpunten

 

Kom de vogelrijkdom van Texel bekijken bij één van de vogelkijkpunten. Overal staan vrijwilligers paraat om alles over de vogels te vertellen.

 

Vraag bij de vogelkijkpunten naar de festivalflyer met stempelkaart. Ga langs bij alle vogelkijkpunten en je maakt kans op mooi prijzen bij inlevering bij het Vogelinformatiecentrum! Plan je route met de interactieve kaart

 

 

 

1. Geulplas / Mokbaai

Vogels: Steltlopers (p.a. Wulp, Rosse Grutto, Bonte Strandloper), Rietgors, Lepelaar en Visarend

Op dit punt staan vrijwilligers van Staatsbosbeheer klaar om u uitleg te geven over alle vogels die hier te zien zijn. Vanaf dit punt kunt u zelf een prachtige rondwandeling langs één van de Horsmeertjes maken of een prachtige wandeling naar de Hors. U zult er versteld van staan hoe mooi het Nationaal Park Duinen van Texel in de meimaand is. De Geulplas en de Mokbaai staan bekend om de grote aantallen steltlopers die hier te zien zijn. Met wat geluk komt er begin mei nog een Visarend over.

 

2. Utopia

Vogels: Grote Stern, Dwergstern, Noordse Stern en Kluut

Dit is misschien wel het bekendste vogelgebied van Texel. Hier bij de dijkovergang tussen Utopia en de Schorren staat de Wadwachtershut van Natuurmonumenten. Hier staan permanent twee vogelwachters die u alles kunnen vertellen over de vogels op Utopia en De Schorren (buitendijks). Op dit XL punt zal op zaterdag ook een team van Swarovski Optik aanwezig zijn om u de nieuwe dubbeltelescoop (de BTX) te presenteren. Deze gehele dag kunt u daar genieten van deze prachtige optiek. Op zowel zaterdag en zondag zal ook natuurmonumenten en wellicht Wageningen Marine Research aanwezig zijn om u alles over de Grote Stern en het beheer van het gebied te vertellen. Utopia is vooral bekend om Nederlands grootste kolonie Grote Sterns. Duizenden broeden hier.

 

3. Het Vogelinformatiecentrum

 • Het centrale punt voor informatie over het festival en de vogels.
 • Op 6 en 7 mei alle dagen geopend van 9.00 - 18.00 uur.
 • Start- en aankomstplek voor de vogelexcursies.
 • Updates van de Texel Big Day op zaterdag 6 mei.
 • Informatie over het goede doel de Strandbroeders.
 • De grootste Verrekijkershow, doorlopend gedurende de dag. Alle goede merken presenteren zich en u kunt alle modellen (inclusief de nieuwe BTX dubbeltelescoop) zelf testen in onze vogelrijke tuin.
 • Laat je verrekijker schoonmaken.
 • Stempelkaart-inleverpunt.
 • Koffie en thee.

 

4. Ecomare

 • Op het voorplein van Ecomare zullen een aantal standhouders zich presenteren aan het publiek.
 • Het Nationaal Park is aanwezig met de algemene stand.
 • Ecomare organiseert leuke kinderactiviteiten met een vogelthema:
  • Stempel een fantasievogel op je eigen festivaltas (1,50 euro per tas) Onder begeleiding van kunstenaar Maaike Ebbinge.
  • De Grote Eiershow op zaterdag om 12.00, 13.00 en 14.00 uur door Arthur Oosterbaan in het veldcentrum.
  • Vogelringspel
  • Vogels kijken in de duinen, Welke (foto’s) vogels zie jij in het duin?
  • De Nationaal Park speelzuil staat opgesteld.
 • Nestkast schilderen voor het goede doel (voor volwassenen en kinderen).
 • Met je flyer/stempelkaart kun je van de faciliteiten, zoal shet restaurant, gebruik maken.

 

5. Eendenkooi van Spang

Dit is één van de vijf eendenkooien op Texel en de enige die u kunt bezoeken. Dit weekend zijn er speciaal vrijwilligers aanwezig die u de gehele dag (van 10-16 uur) mee nemen door de eendenkooi en u van alles kunnen vertellen over het ouderwetse kooikervak. U zult er versteld van staan hoe mooi dit kleine natuurpareltje is.

 

6. De Slufter

Vogels: Eidereind, roofvogels, Zwarte Ooievaar

Op deze noordelijke Slufter ingang (aan het einde van de Oorsprongweg), staan het gehele weekend vrijwilligers van Staatsbosbeheer klaar om u te ontvangen. Net als de Wadwachters bij Utopia, weten zij alles van het gebied en de vogels die daar voorkomen. In de Meimaand zijn er veel Eidereenden te zien en kunnen er veel roofvogels over de Slufter doortrekken. Vorig jaar werd er ook een Zwarte Ooievaar gezien.

 

7. Het Renvogelveld

Vogels: Tapuiten, Kwikstaarten en Piepers

Op het uitkijkpunt het Renvogelveld staan zaterdag en zondag vrijwilligers die u alles kunnen vertellen over de vogels die in het Nationaal Park Duinen van Texel te zien zijn. Vanaf dit uitkijkpunt, gelegen net voor de vuurtoren tussen restaurant De Robbenjager en de Vuurtoren, heeft u zicht over een prachtig natuurgebied wat rijk ik aan vele vogels die daar op de vogeltrek even rust houden. U kunt er zelf ook even rondom heen wandelen en genieten van het prachtige duingebied. Het Renvogelveld staat vooral bekend om de grote hoeveelheid doortrekkende vogels die nog even voedsel verzamelen op het veld. Ze laten zich allemaal zien.

 

8. Natuurboerderij Plassendaal

Ook op Plassendaal is een uitkijkpunt! Vanuit de vogelkijkhut tuur je met je verrekijker over de vogelrijke polder. Ervaren vogelgidsen vertellen je alles over de vogels in Waalenburg. De eigenaren nemen je ook mee naar de koeien en er zijn biologische en streekproducten te koop.