Rust in de natuur

Je kan de natuur in gaan, zonder iets te hoeven. Gewoon even alleen zijn, ergens zitten en de natuur tot je laten komen kan al veel goed doen.

Hoe vaker we in de natuur zijn, hoe minder stress we in ons leven hebben. Onderzoek laat zien dat tijdens en vlak na een flinke wandeling door de natuur, het piekercentrum in je hersenen minder actief is. Dit zorgt ervoor dat je anders met je problemen om gaat. Daarnaast zorgt een bezoek aan de natuur tot minder negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en een toename van positieve gevoelens en energie.

Er zijn veel plekken in het Nationaal Park Duinen van Texel die rust en kalmte kunnen bieden, denk bijvoorbeeld aan:

Uitwaaien op De Hors

Op weinig plaatsen in ons land heb je zoveel ruimte als de Hors, in het zuidelijke puntje van Texel. Dit gebied is weids en constant in verandering: door de wind vormen er namelijk steeds weer nieuwe duinen. Na een storm kan het gebied er ineens helemaal anders uit zien. Je kan hier vrij wandelen en de kans is groot dat je je hier verder niemand tegen komt. Bekijk deze route van 3,8 kilometer voor een wandeling door de Horspolders.

Vogelkijkpunten

De vogelkijkpunten zijn plekken waar je, vaak als enige, kan genieten van een wijds uitzicht en met geluk bijzondere vogelsoorten. Laat de omgeving en indrukken van de natuur rustig op je inwerken. Probeer eens vogelkijkpunt Geul/Mokbaai, waar je aasgolvers en lepelaars kunt vinden en een geweldig uitzicht hebt op de Mokbaai.

Kijk op de kaart voor de vogelkijkpunten.

Minder stress en extra afweer tussen de bomen

Natuurlijke geluiden zoals vogelgezang werken net zoals bomen, planten en kabbelend water als een buffer om de druk van het leven te kunnen weerstaan. Planten en bomen verspreiden phytonciden — geurstoffen zoals de kerstbomengeur – die ons afweersysteem stimuleren. Mensen die vaak in het bos zijn hebben een hogere immuun activiteit en minder stresshormonen.

Je kan een wandeling maken, of een plekje opzoeken om een tijdje te blijven staan of zitten.

Ben je benieuwd wat de natuur op Texel nog meer voor je doet? Klik hier voor het overzicht.