De grutto

Een vogel die veel op Texel gezien wordt is Nederlands nationale vogel de grutto. Nergens in Europa zijn er zoveel grutto’s als in Nederland. De grutto is een weidevogel, dat betekent dat ze broeden in weilanden en op akkers.

Hoe herken je ze?

Grutto’s hebben lange poten en een rechte snavel en behoren tot de steltlopers, een verzamelnaam van vogelfamilies die tot de orde steltloperachtigen behoren. Hoewel de bovenkant van de vleugels donker van kleur zijn, is de binnenkant van de vleugel wit. Dit valt vooral op wanneer de grutto vliegt.

Spectaculaire baltsvluchten

Tijdens het broedseizoen laat de grutto spectaculaire baltsvluchten zien en al eind maart kunnen de eerste eieren gelegd zijn. Het mannetje en vrouwtje broeden samen de eieren uit. Vanaf juli trekken grutto’s weer richting het warmere zuiden. Vaak vliegen ze helemaal naar Senegal ten zuiden van de Sahara.

Op Texel is naast de grutto ook de IJslandse grutto te zien, deze vogel lijkt veel op ‘onze’ grutto maar is wat roder van kleur. De IJslandse grutto vliegt in april door naar IJsland om daar te broeden.

Hoor je de grutto?

Wist je dat de grutto zijn eigen naam roept? Zijn meest gehoorde roep heeft namelijk ook twee lettergrepen en daarom lijkt het op “grutto grutto”. Hoor jij het ook?

 

Spaar ze allemaal!

Wil je de grutto zelf zien? Je hebt op verschillende plekken in het Nationaal Park de kans om ze tegen te komen. Maak een mooie wandeling door De Slufter of neem eens een kijkje bij De Mokbaai, daar is de kans groot dat je ze tegen komt!

Nieuwsgierig geworden naar de andere typisch Texelse trekvogels? Lees er hier meer over!