De lepelaar

De lepelaar is uitgegroeid tot hét teken van het Nationaal Park. Hij maakt zelfs deel uit van het logo. En dat is niet voor niets. Texel heeft namelijk de grootste lepelaarkolonie van West-Europa.

Het gaat goed met de lepelaar

In De Geul broeden meer dan 400 paren en dat is uniek! In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er namelijk maar 170 broedparen meer in Nederland. Door intensieve bescherming is dit aantal ontzettend toegenomen. Gelukkig maar, want de lepelaar is een mooie en bijzondere vogel om te zien.

Kun jij hem herkennen?

De lepelaar is een grote witte vogel en heeft een lange en lepelvormige snavel, een oranje-gele vlek op de borst en een afhangende kuif. Vanaf februari tot september/oktober kun je de lepelaar in Nederland zien want dan komen ze hier om te broeden. Daarna vliegen ze weer naar hun winterbestemming langs de West-Afrikaanse kust.

Deze iconische vogel zelf zien?

Wil je zelf de lepelaar bewonderen? Vooral bij het Grote Vlak in het zuiden van Texel kun je ze zien. Buiten het Nationaal Park zitten ze bij laag water ook in De Schorren. Let wel op want in het zuiden van het Nationaal Park zijn er een aantal wandelpaden gesloten tijdens het broedseizoen van maart tot augustus/september.

De lepelaar is erg iconisch voor Texel, maar er zijn nog meer typisch Texelse trekvogels. Lees er hier meer over!