De kluut

Heb je wel eens een zwart-witte vogel gezien met lange poten en een omhoog gebogen snavel? Dan is dat waarschijnlijk de Kluut.

De kluut op Texel

Kluten komen veel voor op Texel. Ze broeden in Nederland en leggen hun eitjes in een kuiltje in de grond, vaak op slik, kaal weiland en op akkers. Vanaf eind februari/begin maart komen ze uit hun winterbestemming terug naar Nederland om hier te broeden en in het najaar vertrekken ze weer naar het zuiden richting Zuidwest- Europa en Noordwest-Afrika om daar te overwinteren. Je ziet ze voornamelijk in De Mokbaai en in De Slufter want daar vinden ze in het laagstaande water veel wormpjes en garnaaltjes. Met de mooie kromme snavel zeeft de kluut door het slik om allerlei kreeftjes, garnaaltjes en insecten te vinden.

Herken jij het geluid?

Net als de grutto lijkt het bij de kluut alsof hij twee keer zijn naam roept: “kluut kluut”. Luister maar eens naar dit geluidsfragment:

De kluut zelf bewonderen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de kluut, struin dan eens lekker door De Slufter.

Mocht je nou een Kluut tegenkomen en lijkt het alsof die gewond is? Maak je geen zorgen! Dan heeft de kluut namelijk kuikens. Hij wil de aandacht van de kuikens afleiden door een vleugel te laten hangen en zo te doen alsof hij gewond is. Er is vaak helemaal niets aan de hand. Slim he?

Zo heeft elke vogel wel iets unieks! Lees hier meer over de andere typisch Texelse trekvogels.