De kanoet

De kanoet is een vogel die ook zeer regelmatig op Texel gezien wordt. Het leuke is dat je deze vogel het hele jaar door op Texel tegen kunt komen!

De kanoet zie je het hele jaar!

De Kanoet broedt niet op Texel. Hij is een echte lange afstandstrekker en vliegt van het hoog arctisch gebied in het noorden tot helemaal naar Zuid-Afrika. Niet broedrijpe kanoeten blijven op Texel hangen en daarom kun je deze vogel het hele jaar door zien.

Een zomerjasje en een winterjasje

De kanoet wordt ook wel de kanoetstrandloper genoemd en is de grootste strandlopersoort. Het bijzondere aan de kanoet is dat hij er in de winter totaal anders uitziet dan in de zomer. Zijn zomerkleed is diep roodbruin van de onderzijde en helemaal ingesteld op de toendra, waar hij broedt. Maar in de winter is hij bijna helemaal wit. Verder heeft de kanoet een vrij korte snavel en relatief korte groenige poten.

Wil jij hem ook zien?

Ook de kanoet vind je vooral in De Mokbaai en in De Slufter. Maar ook op verschillende andere plekken in het Nationaal Park worden ze gezien. Misschien hoor je ze wel. Ze maken een licht keffend geluid dat lijkt op “kew” luister maar

 

Nieuwsgierig geworden naar de andere typisch Texelse trekvogels? Lees er hier meer over!