Wadden Vogelfestival 2021

Wadden Vogelfestival 2021

Het hele weekend staat in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Rekening houdende met de coronamaatregelen zijn er dit weekend verschillende activiteiten op Texel. Ben je niet op Texel? Niet getreurd, doe mee aan de Texel Big Day Home Edition 2021 en zamel geld in voor het goede doel van dit jaar: de akkervogel!

Texel Big Day Home Edition

Ook dit jaar hoef je niet per se naar het eiland te komen om te gaan vogelen, maar kan je gewoon bij jou in de buurt op pad! We organiseren samen met het Vogelinformatiecentrum de Texel Big Day Home Edition, waarbij we alle vogelaars – van beginner tot expert – uitdagen om zo veel mogelijk vogels te zien in 24 uur.

De Texel Big Day Home Edition werd in 2020 voor het eerst georganiseerd omdat door de Corona pandemie de Texel Big Day op locatie niet door kon gaan. Ook dit jaar gaat de Texel Big Day op locatie niet door dus wordt er via de Texel Big Day Home Edition 2021 geld ingezameld voor het goede doel.

Zo doe je mee:

Op 8 mei kun je net zo lang meedoen met de Home Edition als je zelf wilt. Wil je een half uur meedoen, een paar uurtjes of een hele dag? Alles kan. De vogelwedstrijd start op vrijdagnacht om 00.00 uur en eindigt 24 uur later. Dus pak je laptop erbij, ga bij het raam of in de tuin zitten en noteer de vogels die je in jouw tuin ziet. Geef alle soorten die je ziet door op Waarneming.nl en strijd met verschillende deelnemers wie de meest vogelrijke tuin heeft.

Ben je enthousiast maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of wil je meer weten over vogels kijken? Klik hier voor ideeën en tips om te vogelen!

Het goede doel: de akkervogels

Ook dit jaar zamelen we weer geld in voor het goede doel. Het Wadden Vogelfestival 2021 staat dit jaar in het teken van akkervogels, zoals de blauwe kiekendief en de patrijs. Akkervogels hebben het moeilijk in Nederland en in de rest van Europa en staan zo goed als allemaal op de zogenaamde Rode Lijst. Samen met Stichting Grauwe Kiekendief-kenniscentrum Akkervogels en Agrarische Natuurvereniging De Lieuw zal het geld dat wordt opgehaald worden besteed om akkervogels op Texel en in Nederland beter te beschermen.

Een andere akkervogel die het moeilijk heeft is de veldleeuwerik. Sinds de jaren 70 is deze bijzondere vogel met ongeveer 95% achteruit gegaan. Ook de geelgors, gele kwikstaart, grauwe gors, patrijs en blauwe kiekendief nemen in aantallen af. Tijdens het Wadden Vogelfestival vragen we aandacht voor de akkervogels en kunnen we er samen voor zorgen dat deze vogels en hun leefgebied beter worden beschermd.

 

 

 

 

 

 

Activiteiten op het eiland

Ben je wel op het eiland? Dan zijn er, rekening houdende met de coronamaatregelen, tal van activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld mee op een van de vogelexcursies, dit kan wandelend en per minibus, en ga op zoek naar de zeldzame vogels op het eiland. Ook is er een verrekijkershow bij het Vogelinformatiecentrum waar je verschillende verrekijkers en telescopen kunt bekijken en uit kunt proberen. Geniet dit weekend vooral van de natuur en vogelpracht die het eiland te bieden heeft. Het volledige programma van het Wadden Vogelfestival vindt je hier.

Lees meer over de verschillende activiteiten op www.waddenvogelfestival.nl

 

Het Wadden Vogelfestival is een initiatief van: