Krimbos

Het Krimbos in het noorden van Texel is het jongste bosgebied van het eiland. Het werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw aangelegd op de zandige binnenrand van de Eierlandse duinen. Het Krimbos is aangelegd als recreatiebos, met afwisselend loof- en naaldbos, (speel)weiden en ruime fiets-, ruiter- en wandelpaden. Heel recent is het bos opnieuw ingericht om het een meer natuurlijker aanblik te geven. De steile kanten van de duinrellen werden omgevormd tot natuurvriendelijke oevers en de afstroomsnelheid van het water werd geremd. Via het gebied Dorpzicht, dat ook eigendom is van Staatsbosbeheer, wordt de verbinding over land gemaakt met Noord- en Waddenzee.

Het natuurgebiedje Dorpzicht is ook zeer de moeite waard en is in 2017 na een herinrichting weer opengesteld. De oude kreken zijn hersteld en een nieuwe kreek is aangelegd. Er groeien zeldzame orchideeën en er komen veel verschillende vogelsoorten voor.

Wat kun je er doen:

  • In het Krimbos kun je naar hartelust luieren, fietsen, wandelen, hardlopen of een rondje te paard. Ook is er een wandelroute uitgezet door het Krimbos van 4,4 kilometer. Deze route staat in verbinding met het wandelpad dat rond de Hanenplas en de golfbaan loopt, het Hanenpad. Ook deze wandeling door het binnenduinrandgebied van de Hanenplas is zeer de moeite waard. Volg de blauwe route.
  • In 2017 is ook een nieuwe wandelroute gerealiseerd door Dorpzicht en het naastgelegen dorp De Cocksdorp. Deze route is ongeveer 5 kilometer. Door de nieuwe vogelkijkwand Dorpzicht aan de Hoofdweg heb je goed zicht op het vogelrijke weidegebied van Dorpzicht.

Wat kun je er zien:

Grauwe gans, kolgans, ijsvogel, watersnip, rotgans, nachtegaal, kluut, waterrol, sperwer, fuut, kluut, kleine zilverreiger, kanoet, watersnip.

Nuttig om te weten:

  • Het wandelpad door Dorpzicht is vaak drassig. Laarzen zijn geen overbodige luxe
  • Neem een verrekijker mee als je bij Dorpzicht vogels gaat kijken. Het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp leent ook verrekijkers uit
  • Wil je mee op een vogelexcursie in de Noordkop? Kijk in de agenda voor actuele excursiedata